Klart vilken budget som gäller för Oxelösund

Nu är det klart vilken budget som ska styra Oxelösunds kommuns verksamhet nästa år - och staka ut riktningen för 2021 och 2022.

Budgeten består bland annat av stora investeringar - som bygget av den nya Oxelöskolan. Bilden är från när kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) tog första spadtaget förra sommaren.

Budgeten består bland annat av stora investeringar - som bygget av den nya Oxelöskolan. Bilden är från när kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) tog första spadtaget förra sommaren.

Foto: Arkivfoto/Sandra Nordin

Oxelösunds kommun2019-10-16 20:10

Budgetdebatt. Det var det stora numret under onsdagskvällens kommunfullmäktigesammanträde i Oxelösund. På förhand var det i princip förutbestämt att den politiska majoritetens, Socialdemokraternas och Vänsterpartiets budget, skulle vinna.

Här handlar det bland annat om oförändrad skattesats, 22,22 kronor för 2020. Det som framförallt sticker ut är stora investeringar, i bland annat skollokaler och nya särskilt boendeplatser - samt en varning om att ekonomin kan bli kärvare de närmaste åren.

– För vår del handlar det inte minst om att prioritera. I dag har SKL presenterat sin ekonomirapport och vi är bara i början av en period med demografiska behov som ökar snabbare än ekonomin. Den budget vi presenterar bygger på oförändrad skatt och innehåller en del effektiviseringar, sa kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

Alliansen tog chansen att propagera för varför deras skuggbudget skulle vara bättre för Oxelösund de kommande tre åren. De fyra borgerliga partierna utgår från majoritetens budget, men vill inte minska utbildningsnämndens budget, utan i stället öka den och satsa på exempelvis socioekonomiskt utsatta områden. Bland andra saker som skiljer sig finns besparingar på hemtjänst, städning och administration. De två förstnämnda genom att ge andra aktörer än kommunen möjligheten att bedriva verksamheten.

– Vi står inför en ganska lång tid av lågkonjunktur och låg tillväxt. Vi vet inte hur blir nu, men det vi försökt göra i vår budget är en skolsatsning. Alliansen ligger snäppet över majoriteten. Kommunstyrelsens ordförande nämnde vård, skola och omsorg - ord som är vackra men också förpliktigar. Ska vi prioritera är det väl inom de områdena, sa Bo Höglander (C).

Varken Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet har gjort någon egen budget.

– Vi ansluter oss i stor del till majoritetens budget och en MP-budget har inga möjligheter att gå igenom. Sedan har vi några synpunkter i speciella frågor, sa Björn Johansson (MP).

– Det här året har vi inte suttit i förarsätet, snarare i bagageluckan. Det känns inte bra, men majoritetens budget ligger ändå närmare oss, sa han sedan från talarstolen, om det faktum att MP inte fått vara delaktiga i budgetarbetet det senaste året.

– Vi har gått igenom Alliansens budget och det råder konsensus. Vi röstar på den, sa Jan-Eric Eriksson (SD).

I slutändan var det majoritetens budget som klubbades igenom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!