Patrik Woss som bland annat driver Jogersö restaurang och konferens tillsammans med Camilla Westin funderar på att starta en personalpool.

– Jag har många vänner som driver restauranger. En tanke är att vi skulle kunna samarbeta och ha en gemensam personalpool. Det skulle hjälpa oss alla att hitta personal och ha koll på de som är bra och de som är mindre bra.

Han fick ta beslutet att säga upp avtalet att driva restaurangen vid Nyköpings golfklubb på Ärila på grund av personalbrist.

Artikelbild

– Jag har inte varit mer än två år i restaurangbranschen, men ser att det inte direkt är så att man jobbar 25 år på samma restaurang. Jag är inte chockad – men förvånad över den rörligheten som finns bland arbetskraften, fortsätter Woss.

Även Liz Brådhe som driver Oxelö krog i Gamla Oxelösund och Systrarna Brådhes café i Nävekvarn har haft tankar på att en personalpool skulle kunna vara lösningen – främst för att få säsongsarbetare över sommaren. Hon har även identifierat ett annat problem då hon varit tvungen att söka arbetskraft utanför närområde.

– Då kommer nästa problem in – bostadsbristen. Det är inte självklart att man hittar en bostad över sommaren. Nu har jag kunnat rekrytera sommarjobbare som har släkt här, men det har varit folk som fått tacka nej till arbete för att de bor långt bort och inte hittar någonstans att bo. Jag tror att det kan behövas personalbostäder för säsongsarbetare, säger hon.