I valet 2014 fick S och V tillsammans 53,75 procent av rösterna i kommunvalet. De har sagt att de vill fortsätta samarbeta med varandra.

Något som talar för ett fortsatt S och V-styre i Oxelösund är att Miljöpartiet lutar kraftigt åt att stödja den nuvarande majoriteten. De har sagt att de kan föra samtal med vilka partier som helst utom SD, men MP:s Björn Johansson säger nu att han egentligen inte ser någon anledning att stödja Alliansen.

– Vi står så långt ifrån varandra i så många frågor och samtidigt uppfattar jag att de inte några egna idéer. De presenterar skåpmat eller orealistiska saker, säger han.

Artikelbild

Dag Bergentoft (M).

Johansson säger att de haft en bra relation med S och V under de senaste fyra åren.

– Vi tycker lika i ganska många frågor och vi har fått igenom en del av våra synpunkter. S och V är i majoritet och skulle kunna strunta i oss, men har lyssnat, vi har en bra dialog. Vi ställer inga ultimatum, det har inte behövts.

Vad tror du händer om S och V inte får egen majoritet i kommunvalet?

– Jag skulle tänka mig att de med stor sannolikhet vänder sig till oss, säger Johansson.

När SN frågade partierna vilka de kunde tänka sig att samarbeta med hade S och V MP på sin lista, men S uteslöt inte ett blocköverskridande samarbete.

Oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) har dock inte gett upp hoppet om att bryta 68 år av S-styre i kommunen.

– Känslan är att det går bra för Moderaterna när jag är på torget och ute och knackar dörr. Samtidigt är det inte realistiskt att Alliansen får egen majoritet, vi måste hitta någon att samverka med, säger Bergentoft och nämner MP – trots Johanssons besked.

– Vi vet inte vad valresultatet blir och det kanske är möjligt att sätta sig ner och diskutera efter valet, säger Bergentoft.