SN har tidigare skrivit om att en oxelösundare bland annat varit misstänkt för att ha legat bakom 15 stölder av båtar med motorer, en stöld av motor och ett stöldförsök av en båt. Nu har tingsrätten dömt oxelösundaren på ett flertal olika åtalspunkter. När det benas ut handlar det om totalt 18 stölder, tolv bedrägerier, ett försökt till stöld, fem ringa narkotikabrott, tre rattfyllerier, ett brott mot knivlagen, ett häleri samt en olovlig körning.

Döms i målet för en omfattande och närmast systematiskt genomförd brottslighet

På listan över målsägare, där det finns 28 privatpersoner och företag, återfinns många båtägare som blivit bestulna under de senaste sommarsäsongerna. Merparten av stölderna har skett i Oxelösund med Ramdalshamnen som favoritplats.

Artikelbild

”NN döms i målet för en omfattande och närmast systematiskt genomförd brottslighet”, står det i domen.

Oxelösundaren har nekat till brott när det gäller alla båtstölder och bedrägerier. Däremot har han erkänt några av narkotikabrotten.

Vid ett av de tillfällen då oxelösundaren dömts för båtstöld, men förnekar brott, har han angett att han själv köpt den aktuella båten för 130 000 kronor någon vecka innan han själv sålde den vidare. Han har dock inte kunnat ange när han köpte båten och har han inte något namn på den person han köpte båten från, men att det skedde på Femöre. Han har även angett att han kontrollerat att båten inte var stulen innan han köpte den.

Något tingsrätten inte tror på.

”NN:s lämnade uppgifter om hur han skulle ha förvärvat den aktuella båten med motor är även under denna åtalspunkt vaga, detaljfattiga och oprecisa. Han har inte lämnat någon uppgift om från vem han förvärvat båten och är även vag på frågan om när förvärvet skulle ha ägt rum”, skriver tingsrätten i domen och menar att oxelösundaren gjort sig skyldig till stöld av båt och motor.

Vid ett av stöldtillfällena har ytterligare en oxelösundare varit inblandad. Denne har nu också befunnits skyldig till stöld och döms till skyddstillsyn. Han nekar dock till brott.