Oppositionslandstingsrådet Magnus Leivik har letat sig ner till Järntorget. Här vill han och den lokala partikollegan Dag Bergentoft att en helt ny vårdcentral ska byggas.

– Den vårdcentral som finns i Oxelösund i dag är trångbodd samtidigt som befolkningen ökar. Sedan har det gått troll i lokalfrågan. Som det är nu måste ventilationen åtgärdas och det beräknas gå på 23 miljoner kronor, säger Magnus Leivik.

Dessutom vill Leivik ha något som han kallar för en sjuksköterskemottagning som har ”ett separat flöde” av patienter, men ändå ligger vägg i vägg med en ny vårdcentral.

Artikelbild

Moderaterna Dag Bergentoft och Magnus Leivik vill ha en ny vårdcentral i Oxelösund, där Prismanhuset ligger i dag.

– Det här har provats på några håll i Sverige och tanken är att det ska vara en enklare mottagning med drop in som tar han om runt 25 procent av patienterna. Det skulle vara en enorm avlastning för den övriga verksamheten, fortsätter han.

Det hela måste dock passas in i betydligt större planer för att kunna bli verklighet. Kustbostäder har tankar på att riva Prismanhuset. I den nya byggnaden som kommer därefter ska dels de befintliga affärerna in, dels bostäder – troligtvis ett trygghetsboende.

Något beslut om att en rivning och en nybyggnation ska göras finns inte än, men Dag Bergentoft hoppas på att ett sådant ska tas under nästa år.

– Jag välkomnar ett beslut att riva Prismanhuset och bygga nya butikslokaler och ett trygghetsboende på platsen. 28 procent av Oxelösunds befolkning är över 65 år och vi måste få fram centrumnära bostäder. Jag anser att det även skulle vara optimalt att lägga en vårdcentral i samma hus, säger han.

Förutsatt att Prismanprojektet blir av finns ändå flera frågetecken kring en vårdcentral i samma byggnad. Vad det hela skulle kosta vet inte Leivik och Bergentoft. Inte heller vad man skulle göra med den gamla vårdcentralen.

Skulle man inte kunna få mycket fler bostäder för pengarna om man behåller Prismanhuset och den nuvarande vårdcentralen och bygger på annat håll i stället?

– Det finns önskemål från landstinget att hitta en helt ny lokal och de kostnader som finns för den gamla vårdcentralen är inte låga när ventilationen ska åtgärdas. Sedan behöver inte det ena utesluta det andra. Med en långsiktig hyresgäst som landstinget borde det bli en vinna-vinna situation för Kustbostäder och landstingset, säger Leivik.

– Jag är helt övertygad om att det nya Prismanhuset kommer att byggas men samtidigt är det inte aktuellt med ägartillskott till Kustbostäder, säger Bergentoft.