Det hela startade som en reaktion på bilträffarna i Nyköpings hamn där det är så trångt att det ställs vissa krav på bilarna som ska visas upp. Men i Gästhamnen är alla välkomna. Vare sig du kommer i en liten bubbla eller, som Hasse Clausén, i en röd Corvette Stingray.

– Det var en jävligt snygg bil du har, säger en ung man när han passerar Hasse Clausén som sitter i sin bil från 1973.

Han håller med. Den har han putsat mycket på. Och så kommer han förbi i Gästhamnen på lördagar när han har tid.

Artikelbild

– Läget här är ju härligt. Man kommer hit när man har tid och det samlas människor med lika intresse, säger han.

– De flesta känner varandra sedan tidigare.

Med utsikt över SSAB och havet samlas bilintresserade framför Läget på lördagarna och det är Alf Thorell som arrangerar efter att han kände sig portad i Nyköping förra sommaren.

– Här ska alla som tycker att de har ett fordon som är värt att visa upp vara välkomna. Vi tänker inte neka någon att vara med, sa Alf Thorell till SN då.

Artikelbild

Tommy Ilfeldt och Boris Mis har åkt upp från Norrköping med sina gamla amerikanare för besök i Oxelösund och Gästhamnen.

Samtidigt ser en nygammal tradition ut att ta form ute vid Jogersö. Fram till för cirka tio år sedan samlades bilentusiaster med ett specialintresse just här en gång varje år. I år har de träffats igen, visserligen spontant, men kanske kan det bli tradition igen. Specialintresset är Mopar, det vill säga bilar i Chrysler-koncernen som Desoto, Dodge och Plymouth. Alla amerikanare med flera decennier på nacken och de flesta med V8-motor.

– Den feelingen, med mullret från en V8, det är något särskilt, säger Boris Mis som har kört från Norrköping i sin 49 år gamla bruna Challenger.

Artikelbild

Till bilträffarna i Gästhamnen är alla typer av bilar välkomna.

Peter Andersson har åkt från Gävle i sin lila Dodge Challenger från 1971. Den är en av endast 41 tillverkade med manuell växellåda. Peter Andersson har haft den i sin ägo i 21 år.

– Den går bättre nu än när jag skaffade den.

Artikelbild

Nästan hela gänget som sitter vid Peter Anderssons bil har åkt ner från Gävle. Klas Åberg visar stolt upp det svarta mönstrade taket på sin Plymouth. "Krokodilskinn", säger en av kompisarna.

– Gator grain vinyl top, heter det. Det ser ut som alligatorskinn, en imitation, det är ovanligt, säger Klas Åberg.