Det har minst sagt blivit en tradition att Fiskebåtens vänner arrangerar Femöredagen i Oxelösunds fiskehamn. Föreningens kassör Uno Hesselgren har tappat räkningen på hur många gånger det skett.

– Det brukar strömma till mycket folk under hela dagen. I grunden handlar det om att vi vill uppmärksamma Fiskebåtens vänners verksamhet, våra motorer och båtar som vi försöker hålla liv i, säger han.

Två av föreningens gamla fiskebåtar kommer att köra små turer med utgång från fiskehamnen. Hesselgren själv kommer att köra en av båtarna.

Artikelbild

Så här såg det ut under förra årets Femöredag. I år kommer bland annat Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet och Räddningstjänsten att visa upp sin verksamhet.

– Det blir en liten tur på cirka 20 minuter där vi kör till Gamla Oxelösund. Sedan brukar vi köra förbi stora kajen i hamnen och förhoppningsvis ligger det något stort fartyg där då. Det är kul att köra riktigt nära, det är mäktigt, fortsätter han.

Nu handlar dock Femöredagen även om en hel del annat än just gamla fiskebåtar. OIK kommer att arrangera strandfotboll.

– De forslar dit sand och gör en liten plan på parkeringsplatsen. Sedan har vi en kille som kommer att hålla i en båtverkstad för barn. Där kommer barnen att kunna göra små båtar av bark och träbitar, säger Hesselgren.

Redan färdigbyggda modellbåtar kommer Nyköpings modellbyggare att visa upp och köra runt i hamnbassängen med.

För de som vill få skjuts mellan centrum och fiskehamnen kommer Lions tufftuff-tåg att gå. Knallar, loppis och studsmattehoppning blir det också – precis som en hel del musikunderhållning som pågår under dagen. Hembygdsföreningen kommer att ha öppet hus i Österfemöre-torpet mittemot Oxelösunds båtvarv. Men de som vill vara med på fisketävlingen gör bäst i att komma till fiskehamnen när dagen startar klockan 10.