Moderaterna stänger inga dörrar för samarbeten i Oxelösunds kommun efter valet i september. Men flera partier uppger att de inte är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna. Såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet är inte beredda att styra tillsammans med SD.

Helst vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fortsätta att styra ihop, men om underlaget inte finns är de villiga att bredda samarbetet. Vänsterpartiet ser dock M och SD som sina huvudmotståndare.

– Miljöpartiet kan ses som en möjlighet om mandaten inte räcker till efter valet, säger Patrik Renfors (V).

Sverigedemokraterna sneglar framför allt mot Alliansen för ett möjligt samarbete, men säger bara direkt nej till ett samarbete med Vänsterpartiet.

Endast Moderaterna säger inte nej till något annat parti.

– Alla kort är öppna. Vi utesluter inget samarbete, säger oppositionsrådet Dag Bergentoft (M).

Helst vill Allianspartierna arbeta tillsammans, även om de inte helt utesluter utökat samarbete. Både Centerpartiet och Liberalerna stänger dörren för samarbete med V och SD. Liberalerna utesluter också samarbete med Miljöpartiet, däremot inte med S.

– Min bedömning är att det inte är otänkbart med ett samarbete med S, säger Klas Lundbergh (L).

För kommunalrådet Catharina Fredriksson (S) är det naturligt att samarbeta med V och MP.

– Vi utesluter inte heller ett blocköverskridande samarbete med något av de borgerliga partierna. Däremot ser vi ett samarbete med Sverigedemokraterna som uteslutet, säger hon.