Det är några år sedan som Kristdemokraterna satt i kommunfullmäktige i Oxelösund – men nu är de tillbaka igen. De går fram med 1,3 procent och får 2,9 procent av oxelösundarnas röster och fördubblar nästan sin storlek.

– Det är en revansch. Jag tror att det handlar om att vi gjort en bra valrörelse lokalt. Samtidigt har vi nog fått draghjälp av hur partiet gått på riksplanet, säger förstanamnet Göran Bernhardsson som nu får partiets enda mandat.

– Till riksdagsvalet var KD nere på 2,6 i opinionsmätningarna. Vi var uträknade i juni och stämningen var dämpad. Sedan steg partiet som en raket och det var såklart väldigt viktigt. Är man utanför riksdagen syns man så mycket mindre, fortsätter han.

Ni kommer ändå bara ha ett mandat och Alliansen är i minoritet. Hur ska du kunna påverka?

– Jag kan inte göra mer än att göra min röst hörd och ropa på barrikaderna. Jag vet var jag ska titta efter saker så att jag ska kunna ställa rätt frågor då jag arbetar som redovisningschef i kommunen, men blir pensionär nästa år.

– Det hade varit roligare att få vara med och bestämma mer, men nu får jag försöka övertyga i stället. Jag hoppas på mer samarbete inom politiken i Oxelösund också, att vi koncentrerar oss på sakpolitiken.