För ett par veckor sedan slogs den sista av vassen ner och nu är våtmarken – eller gäddfabriken som den kallas – vid Ålbäck cirka sex kilometer utanför Buskhyttan klar.
– Nu har vi kommit så långt att vi för första gången kan visa upp något och berätta om det här. Allt har blivit så bra som vi har kunnat hoppas, men egentligen är det först i vår som vi på allvar kan se hur det kommer att fungera. Det är då våtmarken lever på allvar och vi kan mäta hur mycket fisk som finns här, säger Nils Ljunggren som är Sportfiskarnas projektledare för "gäddfabriken" på Tunabergshalvön.
– Till viss del har vi sett en tendens i år och de tyder på en pangsuccé. Det har både varit gädda, abborre och mört som lekt här och vi har sett yngel, fortsätter Ljunggren.
Det har varit en lång resa hit för att återskapa den våtmark som nu återigen breder ut sig över Långsjön, granne med Mellsjön. Sportfiskarna, eller Sveriges sportfiske och fiskevårdsförbund, har samarbetat med länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen, Fågelföreningen Tärnan och fyra markägare vid Långsjön. Pengar har kommit från EU (3,5 miljoner kronor) och SSAB (1,5 miljon kronor). Ett krav för att kunna använda skattemedel har varit att göra området mer tillgängligt för allmänheten. Förra året byggdes ett fågeltorn på platsen och här finns även parkering och en bänk att fika vid. Långsjön är en av programpunkterna under årets vattenvecka och här finns även folk från Fågelföreningen Tärnan.
– Det är ganska tomt såhär års, men det är en jättebra fågellokal under våren. Det var ett väldigt bra resultat under första året då bland annat vigg, skedand och kricka började häcka direkt, säger Jan Gustafsson från Tärnan.
Nils Ljunggren pekar på att ett välmående ekosystem av det här slaget gör nytta på flera sätt.
– Vi ser att när rovfiskarna försvinner så ökar andra arter som exempelvis storspigg. De äter små fiskyngel och de småkryp som lever bland tången. De i sin tur äter finträdiga alger som är det slem vi inte vill ha i vattnet när vi badar. Östersjön var övergödd redan på 70- och 80-talen, men då fanns det fortfarande gott om rovfisk. Så är det inte i dag, säger han.
Och förhoppningen är nu att just rovfisk, som abborre och gädda, ska kunna använda Långsjön som barnkammare för att sedan ge sig ut i Östersjön. Själva projektet, att återställda den gamla vårmarken, är klart, men lika viktigt är det att underhålla den. Annars kommer den snart att växa igen.