Läraren Lennart Wantzin utvecklade i höstas en personlig kontakt med den bulgariska tiggaren Budi Alexandro utanför ICA Kvantum i Oxelösund. Småprat utbyttes snabbt till samtal om politik och geografi. Budi såg snart Lennart som sin extrapappa här i Sverige.

– En dag fick jag reda på att han hade väldigt ont i tänderna, säger Lennart Wantzin.

Det visade sig att Budi Alexandros inte hade kunnat äta och dricka ordentligt på flera veckor på grund av smärtan, och att han hade rasat sex kilo i vikt. Lennart tog med Budi till Folktandvården för en undersökning. Det visade sig att det var två framtänder i överkäken som behövde rotfyllning – lagningen skulle kosta 11 000 kronor.

Lennart tog då kontakt med Svenska kyrkan och den ideella välgörenhetsorganisationen Lions, som ville hjälpa till med 4 000 kronor var. Några privatpersoner som Lennart hade i sitt kontaktnät ville också bidra, och tillsammans med Lennarts egna pengar var summan insamlad. Budis första tandläkarbesök var i mitten av december.

– Vi gick nog till tandläkaren tillsammans sex gånger. Rotfyllningar kräver ju att tänderna vilar mellan lagningarna, säger Lennart.

Efter den första lagningen blev det enklare för Budi att äta och dricka. Efter ett par besök till hos tandläkaren började han på riktigt att få bukt på problemet. 24 april var de två rotfyllningarna utförda och snart behövde inte Budi ha ont längre.

Han har levt på gatan i Oxelösund i tre år. Nätterna spenderar Budi oftast i ett tält på ett centralt gräsområde. Han upplever det som att folk i området känner honom vid det här laget, och tycker att de flesta är snälla mot honom.

– I framtiden hoppas jag på att hitta ett jobb här, säger Budi.

Lennart berättar att det inte är alla som ser med blida ögon på hans initiativ att hjälpa Budi.

– Vissa människor har kommenterat och undrat varför han ska få den här hjälpen men inte till exempel pensionärer. Men det är inte så många som har sagt så, de flesta har mer ödmjukhet, säger Lennart.

För honom är det en naturlig sak att hjälpa tiggare. Lennart berättar att han länge spelade musik med bandet Ikaros, som framförde Björn Afzelius-låtar och medverkade vid galor som skänkte pengar till välgörenhet.

– För mig finns det i modersmjölken att hjälpa de utsatta. Jag tror att väldigt många andra bryr sig också. Jag hoppas att en berättelse som den här kan få människor att se tiggare med nya ögon, säger Lennart.