I SN:s valsatsning #kandulova kan läsarna via tidningens sajt ställa en fråga till sina lokala politiker – som sedan får gå in och svara direkt utan mellanhänder. En oxelösundare har ställt frågan som står i ingressen – om kommunen kommer föregå med gott exempel när det gäller solpaneler.

Och det visar sig att de partier som svarat på frågan är positiva till solenergi – även om Liberalerna och Moderaterna svarar ”nej” på om de kan lova att kommunen ska installera solpaneler på sina tak, om just de får bestämma.

”Kan inte lova att det sker just på kommunhuset då jag inte känner till de tekniska detaljerna om det är möjligt. Men M är positiva till att det anläggs... För mig som Moderat är det viktigt att de privata investeringarna ökar och att vi som politiker jobbar för detta”, svarar oppositionsrådet Dag Bergentoft (M).

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har alla svarat ”ja” på frågan.

”Vi Socialdemokrater kan lova att fortsätta arbetet med att installera solpaneler i Oxelö energis regi på kommunala fastigheter... Ramdalsskolans tak kommer som nästa projekt”, skriver miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Inge Ståhlgren (S).

Miljöpartiet har svarat ”ja” på frågan och trycker på att de har tagit fram flera förslag om solceller på kommunens och kommunbolagens tak.

”Vår målsättning är att alla lämpliga tak av både miljöskäl och ekonomiska skäl ska förses med solpaneler”, skriver partiets lokala ordförande Björn Johansson (MP).

Fotnot: Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har ännu inte svarat på frågan. Svaren i sin helhet – och andra frågor till politikerna i Oxelösund – finns här