Prognos: Litet minus för Oxelösund

Delårsrapporten för Oxelösunds kommuns verksamhet orsakade en del debatt under det senaste kommunfullmäktigemötet.

"Det är riktigt bedrövligt att vi inte håller vår budget", sa oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) när han kommenterade kommunens delårsrapport.

"Det är riktigt bedrövligt att vi inte håller vår budget", sa oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) när han kommenterade kommunens delårsrapport.

Foto: Arkivfoto/Sandra Nordin

Oxelösunds kommun2019-10-17 21:15

När kommunens delårsrapport presenterades för, och antogs av kommunfullmäktige, visade den på ett minus jämfört med budgeten för 2019. Det är nämndernas verksamhet som står för det stora minuset – och det kommer enligt prognosen att öka. Från -7,7 miljoner kronor som delårsrapporten redovisar – till ett prognosticerat underskott på -13,5 miljoner kronor vid årets slut. Andra delar av verksamheten, som exempelvis de kommunala bolagen, jämnar ut resultatet.

– Om vi blickar framåt och ser prognosen för helåret så har vi ett minus på 1,3 miljoner kronor. Det handlar om att vård- och omsorgsnämnden och utbildningsnämnden behöver komma till rätta med sina underskott. Just nu är det ett minus, men det blir mindre, sa kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) under debatten.

Oppositionen tog chansen och kritiserade hur delar av verksamheten skötts de senaste åren.

– Det är riktigt bedrövligt att vi inte håller vår budget. Nu har det ringats in var pengarna flödar ut, men då kan man fundera på vad man gjort alla andra år när det inte var inringat. Det är inte första gången vård- och omsorgsnämnden går med underskott. Nu gör även utbildningsnämnden det och det är väldigt bekymmersamt, sa oppositionsrådet Dag Bergentoft (M).

– Jag tror att vissa delar av ideologin är ett elände. Vi måste våga vända på alla stenar för att se vad som är möjligt att göra. Jag har precis tittat på SKL:s senaste ekonomirapport och det kommer att bli tufft framöver, fortsatte han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!