Så blev Kjell Andersson "Kjelle greken"

Kjell Andersson är Oxelösundsprofil, skärgårdsprofil - och ja - kort och gott en profil.

I Oxelösunds fiskehamn har Kjell Andersson sitt hamnkontor. Härifrån sköts bland annat gästhamn och ställplatser för husbilar.

I Oxelösunds fiskehamn har Kjell Andersson sitt hamnkontor. Härifrån sköts bland annat gästhamn och ställplatser för husbilar.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2019-11-10 12:42

Vi börjar från början. I mitten av 1970-talet hade en ung Kjell Andersson hoppat av gymnasiet för att i stället jobba som vaktmästare på Ramdalens IP. Men det var inte så mycket jobb under sommaren - och därmed fick han några riktigt långa lov som ägnades åt tågluffning.

En sommar tog dock interrailkortet slut så långt bort från Sverige som det gick att åka - i Grekland. Kjell ställde sig själv inför två val: köpa en enkel tågbiljett - eller att helt enkelt köpa en cykel i Grekland och ta sig hem genom Europa för egen maskin.

Det blev det senare alternativet.

– Jag köpte en enväxlad cykel med hel- och halvljus som det stod "made in India" på. Och det var tur att jag behöll kvittot, för de försökte ta ifrån mig cykeln i tullen när jag lämnade Grekland, berättar Kjell.

Fem veckor tog trampandet genom Europa. Då hade han tagit sig till Helsingör, satt sig på färjan över till Sverige och fått nog. Det blev till slut tåg sista biten hem till Oxelösund - men det räckte gott och väl för att han drygt 40 år senare fortfarande ska kallas för "Kjelle greken" i folkmun.

– Det namnet fick fäste. Det har till och med spritt sig utomlands, berättar hamnkapten Kjell där vi sitter i hans lilla hamnkontor i Oxelösunds fiskehamn.

Att påstå att Kjell har många järn i elden är knappast en underdrift. På somrarna kör han turbåt, hyr ut stugor och bedriver gästhamn. Han har även tillsyn av skärgårdsöar och fiskehamn. Tömmer soptunnor och utedass för kommunens räkning. Snart drar jobbet igång med att underhålla kommunens båtplatser. Året om hyr han ut ställplatser för husbilar och bastuflotte till besökare. Eftermiddagen när vi träffas i hans hamnkontor inväntar han ett gäng ungdomar som ska vandra hit från Nyköping - och basta som avslutning.

I dag har hans gamle kompanjon, numera pensionerade, Hasse Holmberg tittat in i hamnkontoret.

– Jag jobbade på sjön i tio års tid, men vi matroser fick kliva i land när rederiet anställde filippinare som besättning i stället. Då var jag arbetslös ett tag tills jag började jobba för Hasse som då arbetade med kommunens båthamnar. Några år senare, 1993, startade vi det här företaget ihop, berättar Kjell.

Bor på sjön gör Kjell dock fortfarande. I drygt 20 år har hans fasta punkt varit en skuta som ligger förtöjd i Oxelösund.

– Det är en mysfaktor att kunna vakna, gå upp och sätta sig på däck med en kopp kaffe och titta ut över horisonten. Det är livskvalitet.

Kjell Andersson driver företaget Femöre gästhamn skärgårdsservice och tillbringar en hel del tid ute i Oxelösunds skärgård.
Kjell Andersson driver företaget Femöre gästhamn skärgårdsservice och tillbringar en hel del tid ute i Oxelösunds skärgård.
Kjell Andersson

Ålder: 60 år

Yrke: Hamnkapten med Oxelösunds fiskehamn från bas. Driver företaget Femöre gästhamn och skärgårdsservice.

Bor: På en skuta i Oxelösund. Har haft staden som bas i stort sett hela sitt liv, men har varit ute och rest väldigt mycket.

Familj: Dotter och särbo.

Kuriosa: Är en av de oxelösundare som utsetts till Oxelösundsprofil av kommunen och fungerar därmed som en sorts ambassadör för hemstaden.

Karta: Oxelösunds fiskehamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!