Nylagd gräsmatta och snart flyttar de första hyresgästerna in på Norra Malmgatan. Då krävs det uppfinningsrikedom. På Oxelösunds kommuns hemsida står det nämligen att de har blivit tvungna att gå ut med bevattningsförbud för bland annat gräsmattor och pooler, bland annat för att vattenförbrukningen i kommunen varit 30 procent högre än vanligt de tio senaste dagarna.

– Vi behöver alla bidra för att spara på vattnet. Att hämta igen vattennivåerna tar tid. Därför måste vi införa ett bevattningsförbud, säger Jonny Jakobsson, VA-chef vid Oxelö Energi, i inlägget på oxelosund.se.

Något som fick några kommuninvånare att reagera när det ändå vattnades på gräsmattan runt det nybyggda hyreshuset.

Artikelbild

– Det är Peab som vattnat och de hade tydligen inte uppfattat bevattningsförbudet, men nu är de informerade. Jag var förbi på onsdagsförmiddagen vid 08:30 tiden och då förekom ingen bevattning, säger Kustbostäders vd Per Koman Alm.

– Entreprenören kommer fortsätta att vattna gräsmattan men nu med å-vatten från en å i Nyköping, som de hämtar med tankbil, fortsätter Koman Alm.

Även Kustbostäder funderar på kreativa lösningar för att deras blomsterplanteringar inte ska vissna.

– Vi kommer att undersöka om vi kan hämta vatten från dagvattendammen vid Sjögatan för bevattning av våra blommor, men det har vi ännu inget klartecken på, säger Koman Alm.

Fotnot: På måndag invigs Kustbostäders nya bostadshus på Norra Malmgatan och de första hyresgästerna flyttar in några dagar tidigare.