Socialdemokraterna blev ohotat största parti i Breviksskolans skolval. När årskurs 7, 8 och 9 röstat fick S 35,1 procent av rösterna.

Sedan är det riktigt tätt om andraplatsen med fyra partier som hamnar mellan 10 och 12 procent. Andra största parti blev Sverigedemokraterna med 12 procent, trea Vänsterpartiet med 11,6 procent, fyra Moderaterna med 10,5 procent och femma Miljöpartiet med 10,1 procent.

Har det hela gått till som ett riktigt val?

– Ja, eleverna fick gå och hämta valsedlar och gå bakom de gröna röstbåsen. De har visat väldigt mycket intresse och totalt var det 276 elever som röstade, säger samhällsläraren Carl-Johan Elmecrantz.

Samtidigt handlar det om ett samlingsval för kommun, landsting och riksdag.

– Skolvalet är ett övergripande val, vi har arbetat med politik på en lokal, regional och nationell nivå. Vi har jobbat kring de olika partierna och pratat kring ideologierna i klassrummet. Sedan har eleverna fått åka ner på stan och träffa de olika företrädarna för de politiska partierna och intervjuat dem, fortsätter Carl-Johan Elmecrantz.

Tre partier som i dag sitter i riksdagen skulle åka ur om Breviksskolan fick bestämma: L, KD och C. Liberalerna skulle dessutom åka ur kommunfullmäktige i Oxelösund då de inte klarar tvåprocentsspärren. Däremot skulle både KD och Fi komma in i fullmäktige, även om de senare inte har någon kandidat.