Socialdemokraterna tappar ett mandat och gör ett av sina historiskt sämsta valresultat. Ändå är de ohotat störst i Oxelösund med 38,9 procent.

– Vi har summerat tillsammans på morgonen och känner oss nöjda med vår insats. Vi har gjort vad vi kunnat, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

Kommer ni att styra vidare med Vänsterpartiet nu?

Artikelbild

Alliansen, här i form av Dag Bergentoft (M), Björn Wintler (L), Bo Höglander (C) och Göran Bernhardsson (KD), får sitta kvar på läktaren i Oxelösundspolitiken.

– Vi har goda förutsättningar att driva vår politik och att bilda en majoritet i kommunen. Sedan ska vi naturligtvis ha styrelsemöte först i partiet och titta på vilka möjligheter vi har till majoritetssamarbete och att göra en uppgörelse.

Hur ser ni på att både ni och Vänsterpartiet, som ni styrt med, tappar i valet?

– Vi är ändå det överlägset största partiet, med över tolv procents marginal. Det är något vi tar med oss och finner styrka i. Sedan kostar det alltid att regera. Även om ett beslut fattas i enighet är det majoriteten som får prata för de obekväma besluten och förknippas med dem. Det är inte så konstigt.

Vänsterpartiets toppnamn Patrik Renfors har blandade känslor dagen efter valet.

– Vi tappar en procent men har samtidigt kvar våra fyra mandat. Men vi är glada över att det fortsatt är en röd-röd majoritet, det är ju det som är huvudsyftet, säger han.

V gick fram på riksplanet men tappade i Oxelösund. Hur ser du på det?

– Det kan vara svårt att se vilket parti som gör vad i ett samarbete och det är ofta lättare att visa exakt vad man tycker och tänker när man sitter vid sidan om. Samtidigt har vi Vänsterpartiets bästa resultat i Sörmland och det är vi glada för.

Kommer ni att styra vidare med Socialdemokraterna?

– Vänsterpartiet vill gärna det. Sedan har vi haft en första kontakt med S och vi måste prata vidare, men det ser positivt ut.

I valet 2014 gick mycket emot oppositionsrådet Dag Bergentoft (M). Då funderade han på att sluta – nu har han inga sådana tankar. Det blev valförlust – men samtidigt ökade Moderaterna.

– Jag är hyggligt nöjd, även om vi inte nådde fram till vårt mål att ta två mandat. Men vi ökade mest bland partierna i Oxelösund och det är vi glada för. Samtidigt kommer KD in och då blir vi en starkare Allians, säger Bergentoft.

Det är dock långt ifrån ett maktskifte i den traditionellt röda kommunen.

– Vi hade givetvis hoppats på ett maktskifte, men om vi skulle kunnat få till en förändring hade S behövt bli lite svagare. Samtidigt är det en klar markering från väljarna nu när vi går framåt, även om inte tillräckligt många ville ha en förändring.