Under november och december 2017 åkte ligan runt till ett stort antal svenska kommuner, däribland Oxelösund, och stal från framför allt äldre personer.

Ligan bestod av två gifta par från Rumänien och riktade in sig på äldre personer. De lurade offren att släppa in dem i deras hem, där de sedan stal värdesaker.

”Det yngsta offret är en 61-årig rullstolsburen man. Resten är ålderspensionärer, majoriteten är i 80- och 90-årsåldern. Äldst är en 100-årig kvinna från norra Småland”, skriver tidningen Expressen som följt upp fallet i sitt program Brottscentralen.

– Det var vi kvinnor som bestämde att vi skulle begå stölder, killarna var med tillsammans med oss men de visste inte i början att jag och NN begick stölder. De fick reda på det senare, säger en av kvinnorna i förhör.

Nu har domen fallit i Hudiksvalls tingsrätt. Trots vittnesmålet om vilka som varit drivande får alla fyra samma straff, 2,5 års fängelse och tio års utvisning från Sverige. Brottsrubriceringen är grov stöld och försök till grov stöld.

"Brotten är grova eftersom dessa utgjort led i en systematisk brottslighet som riktats mot äldre och utsatta personer i deras bostäder", står det i domen.

Det handlar om totalt 34 olika tillfällen i bland annat Båstad, Hudiksvall och Rättvik. Till Oxelösund kom de den 6 december 2017.

Här har en 79-årig kvinna boendes i centrala Oxelösund blivit utsatt. Ligan stal två guldklockor och fem guldringar hemma hos henne.

De fyra dömda personerna måste nu betala ett skadestånd på 5 000 kronor till oxelösundaren.