Temadag – för att lära sig mer om minoriteter

På torsdag uppmärksammas flera svenska kulturarv på Koordinaten.

Eija Salminen signerar sin nya barnbok under minoritetsdagen i Oxelösund.

Eija Salminen signerar sin nya barnbok under minoritetsdagen i Oxelösund.

Foto: Fredrik Gustafsson

Oxelösunds kommun2019-11-20 12:52

Under minoritetsdagen i Oxelösund kommer besökare att få mer kunskap om fem nationella minoriteter: sverigefinnar, samer, romer, judar och tornedalingar.  

– Det kommer att bli allt från lunchkonsert till workshop och föreläsningar. Vi försöker att visa upp de fem minoriteterna, säger Päivi Hellberg, initiativtagare till minoritetsdagen.

Under torsdagen kommer minoritetsdagen att få besök av Sveriges nordligaste spelman Daniel Wikslund, som är tornedaling. Temadagen kommer också att gästas av Lennart Rohdin, som var en viktig del i utredningen av minoritetslagen som reviderades 1 januari i år. 

– Han kommer att ge lite mer historik om de fem nationella minoriteterna och hur de är en del av det svenska kulturarvet. 

Dagen avslutas med ett boksläpp av ”Lakritspipor och Korvsoppa / Lakupiiput ja makkarasoppa” av Eija Salminen och Rainer Paakkinen. Det är en barnbok på både finska och svenska, som skildrar arbetskraftinvandringen för drygt 50 år sedan. 

– Det var över 100 000 människor som flyttade från Finland till Sverige inom loppet av tre år. Många som kom till Södermanland stannade sedan här och bildade familj, säger Hellberg och tillägger: 

– Därför vill vi nu fullfölja deras historia, men på två språk så att fler kan ta del av den. 

Vad kan besökarna förvänta sig av minoritetsdagen?

– Jag hoppas att de får både inspiration och kunskap. Förhoppningsvis får man lära sig någonting nytt om de fem olika kulturerna, svarar Hellberg. 

Karta: Koordinaten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!