Flertalet av abborrarna var små, runt en decimeter, men för att nå en framträdande position i fisketävlingen är det den totala vikten som räknas. Med ett lätt knyck bröt han nacken av dem och la dem i en hink. Han agnade med mask. Konkurrenterna satt längs kajkanten eller på bryggor vid fiskehamnen och drog också med jämna mellanrum upp fisk.

Vad den fångade fisken sedan används till kunde inte Björn Olsson svara på. Kanske till fiskfoder, funderade han.

Längre in i fiskehamnen hördes det dova ljudet av tändkulemotorer.

Artikelbild

| Lennart Zetterlund visade upp en tändkulemotor från 30-talet. Lennart är faktiskt äldre än den.

Välkände fiskaren Lennart Zetterlund från arrangörerna av Femöredagen Fiskebåtens vänner visade stolt upp en motor från 1930-talet. Det kan i sammanhanget låta som en gammal klenod, men Lennart Zetterlund själv är ändå äldre. Han är 95 år.

– Det kommer bli mycket babblande i dag, sa han och plirade med ögonen.

Tändkulemotorer, lite marknadsstånd, båtturer med mindre fiskebåtar lockar fortfarande. Men nog var det färre, uppskattningsvis tusentalet, som besökte Femöredagen än tidigare år? Och visst var det färre marknadsstånd?

– Femöredagen är en trevlig tillställning, men frågan är hur länge den överlever. Det blir ju färre och färre försäljare för varje år, sa Mayvor Lundberg, fullmäktiges tidigare ordförande.

Artikelbild

| Tusentalet besökte Femöredagen i Oxelösund.

Mest folk var det framför scenen där tidigare Oxelösundsbon Towe Widerberg tillsammans med Charlotta Widerberg sjöng. Lite senare stod även Oxelösundsgänget Gott och blandat på scen.