Alliansen i Oxelösund har flera gånger fått sin stora skylt vid motorvägen och sitt skyltfönster vid Järntorget nedklottrat med nazistiska symboler.

Något som, för ovanlighetens skull, fick kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) och oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) att ställa sig bredvid varandra i talarstolen.

– Vi måste värna alla människors lika värde, alla människors rättigheter. Och möjligheter att uttrycka sin åsikt. Den senast tiden har vi här i Oxelösund fått se prov på yttranden som inte är av den karaktären. Det här är något som Dag och jag diskuterat och som vi känner att vi gemensamt vill ta avstånd ifrån, sa Catharina Fredriksson.

Artikelbild

Lokalpolitikerna i Oxelösund gick ihop och visade enad front – oavsett partifärg.

– Nu får det baske mig vara nog, fortsatte Dag Bergentoft.

Varför gör ni så här tillsammans?

– Det har gått riktigt långt. Jag trodde inte mina ögon när någon ritat hakkors, en Davidsstjärna och skrivit jude på vår partilokal. Först blev jag bara förbannad men sedan tog jag kontakt med Catharina Fredriksson. Det slutade med att alla partier som är invalda i kommunfullmäktige plus Kristdemokraterna gemensamt går ut och tar avstånd från det här, säger Dag Bergentoft.

Vad tror du att det här får för effekt?

– Det är mycket möjligt att det blir negativt. Det kan vara någon som vill impa på sina kompisar, men jag tycker ändå att det känns bra att säga att stopp, såhär vill vi inte ha det, fortsätter han.