Socialdemokraterna har styrt Oxelösunds kommun tillsammans med Vänsterpartiet. De gick till val med olika valplattformar 2014 och kommer inte att gå ut med något gemensamt program 2018 heller. Även om flera saker ändå är lika.

– Vi hade nästan lite låga mål för vi har lyckats bocka av mer än vad vi lovade. Delvis beror det på att kommunen har gått bra, det har tagit fart. Sedan är det väl alltid en tolkningsfråga om vi har klarat av allting, men jag tycker att vi har lyckats bra, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Patrik Renfors (V).

Ett av Vänsterpartiets vallöften som inte blivit verklighet är minskade grupper i förskolan. I själva verket ligger Oxelösund i toppen bland Sveriges kommuner när det gäller många barn per avdelning.

– Vi har mer personal nu, men paniken har varit kring att vi inte fått tag på lokaler. Samtidigt är inte mandatperioden slut än och vi har ett utredningsuppdrag igång om nya paviljonger vid Peterslundsskolan, säger Renfors.

Vad är du mest stolt över att ni har lyckats infria?

– Att vi hållit emot privatiseringen inom välfärdssektorn, att vi växer som kommun och att vi fått igång bostadsbyggandet.

Och vad är du mest besviken över att ni inte lyckats med?

– Att vi inte hunnit med att bygga den nya skolan på Frösängs gärde. Tanken var först att den skulle ha varit klar i år. Nu börjar den i alla fall byggas i år.

Under nästa mandatperiod kan det bli lättare att utkräva ansvar av partiet – förutsatt att de får fortsätta att vara med och styra. Till årets val utlovar Renfors nämligen att Vänsterpartiet i Oxelösund ska sätta mer konkreta och högre mål.

– I den nya valplattformen har vi gjort frågorna mer konkreta. Vi ska ta dem på ett medlemsmöte i slutet av maj, säger han.