Såhär i vintertider kan det vara extra angeläget att läsa tidningen. Speciellt nätupplagan innan det är till att ge sig ut på vägarna. Halka, träd över vägen och stopp på E4:an verkar ha varit mer regel än undantag de senaste dagarna och de nyheterna är gamla som gatan dagen efter.

I övrigt är papperstidningen som gjord för ett svenskt vinterlandskap. SN brinner – mycket bättre än alla reklamblad tillsammans – när brasan ska tändas. Knastertorra, eller jag menar förstås brännheta, nyheter gör sig aldrig så bra som i ett i ett par blöta pjäxor som ska torkas. I en plastpåse fungerar tidningen utmärkt som sittunderlag på skidturen.

Skulle snön knäcka träden, som i sin tur river ner elledningarna, kan den enda underhållning du får vara att lösa korsordet i stearinljusets sken – eller lära sig den ädla konsten papier maché.

Hur tråkigt du än får under strömavbrottet blir det knappast tråkigare än att diska. I över 150 år har fish and chips ätits ur tidningspapper. En genialisk idé att kunna elda upp disken efter avslutad måltid.

Årets mest kreativa julklapp fick jag av ett par kompisars barn som befinner sig i pysslaråldern. ”Här får du några meter med gamla nyheter” stod det på kortet. I paketet fanns en spargris som mycket riktigt gjorts av några meter gamla nyheter. För den som är händig går det att göra det mesta av en gammal tidning.