Det finns en ny segelmakare i Oxelösund

Segelmakare är ett ovanligt jobb - med liten återväxt. Men när ett segelmakeri gick i graven fick Oxelösund ett nytt - som dessutom fick ner medelåldern i yrkeskåren.

Erik Lindén är något så ovanligt som en nykomling i segelmakarbranschen. Delvis tack vare honom lever den traditionen vidare i seglarstaden Oxelösund.

Erik Lindén är något så ovanligt som en nykomling i segelmakarbranschen. Delvis tack vare honom lever den traditionen vidare i seglarstaden Oxelösund.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2020-01-19 18:54

Det började med en OS-satsning och slutade med ett segelmakeri. Nävekvarnsbon Erik Lindén försökte bli riktigt bra på segling - men nådde inte ända fram.

– Jag drev en satsning mot OS, men kom inte så långt. Samtidigt var jag inte beredd att överge den glöd jag har för segling, så då blev det segelmakeri istället, berättar han.

I ett hus i Oxelösunds fiskehamn finns det sedan ett år tillbaka ett segelmakeri. 21-årige Erik Lindén för traditionen vidare i ett ovanligt yrke - som dessutom har en ganska hög medelålder.

– Det finns ungefär tio personer som arbetar med att sy segel från grunden i Sverige och jag har inte träffat på någon som är yngre än mig, fortsätter han och öppnar dörren till en utbyggnad av lokalerna som i stort sett bara består av ett enda stort bord med en symaskinsbrunn utsågad.

Här sys seglen ihop och allt är specialgjort. En designer i Stockholm skickar en datafil som matas in i en skärmaskin som skär ut de olika delarna till seglet. Just nu ligger ett stort försegel utbrett på det 16 gånger sju meter stora symaskinsbordet. Ett segel som är värt runt 65 000 kronor och som ägaren nu vill få reparerat.

För de mer inbitna seglarna som varit med ett tag kanske Marinex låter bekant. Märket tillverkades på västkusten och var stort på 60- och 70-talen, men har inte funnits på två decennier.

– Vi plockade upp det varumärket. Det har en bra historia och vi vill förknippas med något, säger Erik.

När Enars segelmakeri la ner så startade Marinex upp - så seglarstaden Oxelösund behövde aldrig vara utan ett segelmakeri.

– Vi ville ha ett eget varumärke, vi har lite annan inriktning än Enars. De sysslade mer med cruisingsegel och vi arbetar främst med racingbiten, då vi är inbitna kappseglare bägge två. Det blev aldrig så att vi tog över Enars, men vi köpte en del av deras maskiner, berättar Erik.

– En del av vår marknadsföring utgår från att vi själva är ute och tävlingsseglar. Om vi får framgångar med våra egna segel visar vi att det är bra grejer, fortsätter han.

Mattias Gustafsson tittar in i lokalen. Han har fler år erfarenhet av segelmakeri än Erik har levnadsår.

– Jag hade såklart inte fixat det här själv. Även om jag var med från början när vi startade firman är det mer som att jag går som lärling hos Mattias. Den här branschen bygger mycket på erfarenhet, säger Erik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!