Diggiloo - men inte gratis för kommunen

Diggilooturnén kommer till Jogersö i sommar. Då får kommunen bland annat stå för bajamajor, sopcontainrar och stängsel.

Diggiloo har haft sina konserter på Tullgarns slott i två år. Här Ola Salo och David Lindgren under turnén 2018.

Diggiloo har haft sina konserter på Tullgarns slott i två år. Här Ola Salo och David Lindgren under turnén 2018.

Foto: Carolin Ericson

Oxelösunds kommun2019-11-29 17:55

På Oxelösunds kommun är det glada miner över att man lyckats få 2020 års version av Diggiloo till Jogersö. Turnépaketet som brukar kunna ställa upp en bred samling artister, med allt från komiker till melodifestivalvinnare, kommer till havsbadet den 12 juli. Kommunen ställer inte upp som en ekonomisk garant för evenemanget, men har gått med på att ordna en del saker som krävs för att allt ska fungera.

– Vi kommer att bekosta bajamajorna och det behövs nog 20, 30 stycken. Sedan har vi lovat att ställa upp med 2-3 sopcontainrar. Det här kommer nog att kosta runt 40 000- 45 000 kronor, säger Anders Magnusson som är kultur- och fritidschef vid Oxelösunds kommun.

Konsertarrangörerna behöver inte betala något för att vara på kommunens mark. Kommunen har även lovat att hålla med stängsel för att det ska gå att stängsla in själva konsertområdet, samt se till att det fungerar med parkeringar.

– Vi ska även ordna bygglampor så att arrangörerna kan riva allting på natten efter evenemanget är slut samt eluttag till deras bussar. I gengäld får vi 130 biljetter som vi kommer att sälja till rabatterat pris till vår personal. Det vi får in på det motsvarar de omkostnader vi har för det här, fortsätter Magnusson.

Magnusson berättar att han började bearbeta för att få Diggiloo till Oxelösund redan för ett och ett halvt år sedan.

– Diggiloo var det bästa sättet att jobba upp Jogersö igen. Vi behöver inte stå som ekonomisk garant vid en förlust, det är därför vi jobbade för att få hit just dem.

Magnusson hoppas framförallt att Diggiloo ska bidra till att återigen sätta Jogersö på kartan som en konsertarena. Och det var ett tag sedan sist. Gyllene tider spelade här 1996 och 2004. Och det är spelningen 2004 som publikrekordet på 13 875 personer är ifrån. 2000 spelade Tom Jones här och 2001 Magnus Uggla, The Ark och Håkan Hellström.

– Nu kan andra aktörer se att Jogersö fungerar som arena. 2006 var den senaste stora konserten här. Det här är en del i en långsiktig strategi.

Bland annat kommer David Lindgren, Jessica Andersson, Mariette, Tommy Nilsson, Per Andersson, Sarah Dawn Finer och Sanne Salomonsen att uppträda. De får även sällskap av Frida Öhrn, Theoz, Lisa Stadell och Kristina Lindgren.

Diggiloo kommer även till Stockholm 15 augusti och till Eskilstuna 22 augusti. Andra platser där turnén stannar till är Gränna, Västervik och Motala.

Gyllene tider har publikrekordet på Jogersö. 13 875 såg konserten 2004. Men sedan dess har det inte varit många stora konserter i Oxelösund.
Gyllene tider har publikrekordet på Jogersö. 13 875 såg konserten 2004. Men sedan dess har det inte varit många stora konserter i Oxelösund.
Karta: Jogersö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!