Husbilssäsongen slog rekord i fiskehamnen

Det har varit en rekordsommar när det gäller antalet husbilar som hittat till ställplatserna vid fiskehamnen.

Reimo och Kaisa Harju gjorde höstlovsutflykten till Reimos gamla hemstad Oxelösund. För många slutar husbilssäsongen nu - men för Reimo och Kaisa råder det omvända.

Reimo och Kaisa Harju gjorde höstlovsutflykten till Reimos gamla hemstad Oxelösund. För många slutar husbilssäsongen nu - men för Reimo och Kaisa råder det omvända.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2019-11-07 10:26

Det ser ovanligt somrigt ut för säsongen vid fiskehamnens ställplatser. Utanför sin husbil har Kaisa och Reimo Harju satt sig för att fika, kisande under filtar med varsin kopp te.

– Det var tre husbilar som stod här i natt, men just nu är det bara vi här. Vi märkte redan när vi körde hit från hemmet i norra Uppland att det tunnar av med husbilar nu. Allhelgonahelgen är nog den sista husbilshelgen för många, säger Reimo Harju.

Kjell "Kjelle greken" Andersson som hyr ut ställplatserna märker också att säsongen nu tagit slut för de allra flesta husbilscampare. När han ser tillbaka på 2019 är det på ett rekordår.

– Det har varit bättre än någonsin. Jag har haft 1 200 - 1 300 gästnätter hittills i år och då kommer det ju ändå att trilla in några fler de sista månaderna. Förra året hade jag 1 000 gästnätter på hela året.

Det finns bara tio ställplatser med el - något som är hårdvaluta nu när det börjar bli kallt inne i husbilarna som inte alltid har en så bra isolering i kombination med stora fönsterrutor. Däremot finns en stor plan där det får plats ett betydligt större antal bilar som får klara sig utan el.

– Det jag gör är att jag försöker prata med så många som möjligt och upprätthålla en hög personlig service, säger han och fortsätter att småprata med Reimo och Kaisa.

När merparten av husbilsfolket ställer av sina husbilar lagom tills att de annars skulle behöva byta till vinterdäck - så börjar de två nordupplänningnarnas säsong på allvar.

– Vi har ju båten kvar och är ute med den så länge det är sommarsäsong. Då ställer vi av husbilen för att spara in på skatten. Så vi gör tvärtom mot många andra. Om två veckor tänker vi åka till Ullared och om ytterligare två veckor beger vi oss till Axmarks brygga mellan Gävle och Söderhamn, säger Reimo Harju.

Han är uppvuxen i Oxelösund och passar på att bo i husbilen här, med utsikt över hamninloppet, när de hälsar på hans bror i Nyköping. Då får brorsan, som också är uppvuxen i Oxelösund, vackert ta sig till fiskehamnen när de träffas.

– Med en husbil kan man ju egentligen ställa sig var som helst, men när det blir kallare vill vi gärna ha en elstolpe. Sedan är det ju bra service här också. Annars är Sverige ett U-land när det gäller servicen vid ställplatserna. Å andra sidan åker vi hellre norrut. Vi var i Holland i våras när tulpanerna blommade. Det var en våldsam trafik, man blir helt skräckslagen, säger han.

Karta: Fiskehamnen, Oxelösund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!