"Jag styrs av deras målsättningar"

Caxton Njuki är en person med många bollar i luften, och i år har hans företag 10-års jubileum.

För tio år sedan startade Caxton Njuki sitt egna företag. Idag hjälper han idrottare, föreningar och organisationer med att utvecklas.

För tio år sedan startade Caxton Njuki sitt egna företag. Idag hjälper han idrottare, föreningar och organisationer med att utvecklas.

Foto: Anton Comstedt

Oxelösunds kommun2019-10-27 17:45

1987 kom han till Oxelösund som femåring från Uganda. Idag är Caxton Njuki egenföretagare, konferencier, moderator och med i flertalet olika styrelser, bland annat Sörmlands sparbank. Han har ett fullspäckat schema 365 dagar om året, men det går att få ihop vardagen med hjälp av ett bra schema. 

– Nyckeln till framgång ligger i kvalitén i ens förberedelser. Det måste jag ha för att få dagarna att gå ihop, så jag är väldigt noga med mina förberedelser, säger han när jag träffar honom vid tennishallen. 

Som ung och ny i Sverige var idrott och föreningslivet en viktig del i Caxtons liv. Han har varit både spelare och tränare i tennis och hållit föreläsningar för alla möjliga idrottsföreningar. 

– Jag har alltid hållit på med idrott. Sedan började jag med föreläsningar och utbildningar inom ledarskap och kommunikation tillsammans med Sörmlandsidrotten. 

2009 startade Caxton sitt eget företag, Caxton Sports Management. Med erfarenhet från att föreläsa och motivera idrottsföreningar började han att skapa ett kontaktnät för att få ihop ett team som kan hjälpa kunden att nå sina mål. 

– Mitt företag jobbar med att optimera individer, grupper och organisationers potential. Det gör jag och mitt team via utbildningar, föreläsningar och genom coachning, både fysiskt och mentalt. 

Caxton har även hållit i föreläsningar i skolor för att motivera elever. Denna erfarenhet gjorde att han breddade sin målgrupp när företaget lanserades. 

– Jag kom in mer i skolan och näringslivet, så två ben till adderades från min ursprungliga tanke kring mitt företag, som då var kopplat till idrotten. 

Genom åren har Caxton Sports Management haft mest idrottare som klienter. En del av namnen känner nog den tennisintresserade igen. Caxton nämner bland annat sin syster Brenda, men även Susanne Celik och Cornelia Lister, där den sistnämnda spelade sin första grand slam-turnering så sent som i somras. 

– Jag styrs av deras målsättningar. Kommer en idrottare till mig och säger att de vill bli topp tio i Sverige så jobbar vi efter det. I de flesta fallen har vi uppnått det vi har sagt att vi ska göra. 

Var det här någonting som du saknade när du själv spelade tennis?

– Absolut, det hade underlättat. Jag tänkte kanske inte på det då. Det här har ju kommit lite mer efteråt, då jag började tänka på vad jag hade behövt för att det skulle ha gått ännu bättre för mig. 

Caxton pekar på en gammal tidningsartikel där hans syster Brenda är med i.
Caxton pekar på en gammal tidningsartikel där hans syster Brenda är med i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!