Oxelösundarna äter mer gammal mat

Ett sätt att spara pengar – eller en omtanke om miljön? Oxelösundarna ser i alla fall ut att äta mer mat som annars hade riskerat att slängas.

Både näthandlare och fysiska butiker säljer mat som håller på att passera utgånget bäst föredatum. Filmjölk gör sig dock inte så bra att beställa över nätet.

Både näthandlare och fysiska butiker säljer mat som håller på att passera utgånget bäst föredatum. Filmjölk gör sig dock inte så bra att beställa över nätet.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2020-01-07 19:45

Det ser ut som att fler oxelösundare kan tänka sig att äta mat med utgånget, eller närapå utgånget, bäst före-datum. Åtminstone om man tittar på statistiken från ett företag som via nätet specialiserat sig på att sälja mat som annars hade riskerat att ha slängts bort. Det kan exempelvis handla om felmärkta eller utgående varor, produkter där det gjorts förpackningsbyten, säsongsvaror eller mat med kort bäst före-datum.

Nätbutiken sålde åtta ton mat till oxelösundare under 2019, till skillnad mot sex ton 2018. Men den riktigt stora försäljningsökningen, på 144 procent, var mellan 2017 och 2018.

Hur mycket mat som slängs i Sverige har lyfts upp de senaste åren. Exempelvis säljer flera mataffärer i SN:s täckningsområde ut mat som närmar sig eller har passerat utgånget bäst före-datum, till ett billigare pris. Ofta med motiveringen att kunderna ska ta tillvara på maten.

Det enklaste sättet är dock det som de flesta lärde sig som små – att äta upp den mat som släpats hem. Enligt Statistiska centralbyrån stod hushållen i Sverige för 75 procent av matavfallet under 2016. Det innebär 97 kilo per person, men då ingår allt matavfall - som sådant som kan vara svårt att ta vara på oavsett hur mycket man än vill.

Enligt Naturvårdsverket motsvarar den mat som slängs varje år utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Karta: Oxelösund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!