"Startar med ett gott utgångsläge"

De ekonomiska förutsättningarna ser ut att bli sämre i många kommuner nästa år, men i Oxelösund är läget inte lika dramatiskt.

Oxelösunds kommunhus.

Oxelösunds kommunhus.

Foto: Therése Jansson

Oxelösunds kommun2019-10-19 10:36

I en enkät som Sveriges kommuner och landsting, SKL nyligen gått ut med säger fyra av fem kommunala ekonomichefer att sin kommuns ekonomiska förutsättningar ser ut att bli sämre nästa år jämfört med i år. Intresseorganisationen har frågat ekonomichefer vid 216 av Sveriges kommuner. 

Magnus Petersson arbetar som ekonomichef vid Oxelösunds kommun. Han svarade inte själv på SKL:s frågor, men tror att Oxelösund kommer att möta en mindre uppförsbacke 2020 än många andra kommuner. 

– Jag tror att Oxelösund, precis som alla andra kommuner kommer att ha utmaningar, men att vi startar med ett mycket gott utgångsläge, säger han. 

Varför startar ni med ett gott utgångsläge 2020?

– Därför att vi har haft ett positivt resultat sedan ett antal år tillbaka i tiden, svarar Petersson. 

Samtidigt som kommunen har haft positiva resultat i bagaget har de även skapat en buffert ifall en längre lågkonjunktur skulle bli verklighet. 

– Vi har stoppat undan nästan 50 miljoner till sämre tider och vi hade när vi gick in i 2019 en väldigt låg skuld, berättar Petersson.

Kommunen befinner sig just nu i en expansiv period. Trots att SKL flaggar för tuffare tider för många kommuner behövs dessa investeringar göras enligt Petersson, då kommunen växer så det knakar. 

– Det finns ett stort intresse av att bygga i Oxelösund. Får vi mer folk hit måste verksamheterna växa, vi måste erbjuda mer förskolor och skolor exempelvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!