Pepparkakor är något som hör julen och juletiden till. För att få i gång pusselfingrarna och kreativiteten hos Trosaborna startade Albins och Veras egen pepparkakshustävling i slutet av förra veckan. Ville man vara med och tävla i den ädla sporten pepparkakshusbyggande hade man fram till och med söndag på sig att lämna in sitt bidrag.

– Jag har tänkt på det här väldigt länge. Förra året flyttade vi in i de lokalerna och då hade vi inte tid. Men i år hade vi verkligen möjlighet, säger Eva Ivervall, ägare till butiken.

Hur kommer det sig att ni arrangerar den här tävlingen?

– Utöver att jag har tänkt på det länge så är det också något som man kan göra tillsammans hela familjen, säger Eva Ivervall.

Utöver deadlinen den 25 november fanns det ytterligare en regel och det var att pepparkakshuset var tvunget att vara ett så kallat minipepparkakshus, 15x15x15 centimeter.

– På måndag (läs i måndags, den 26 november) kan man börja rösta på alla minipepparkakshus och röstningen pågår fram till den 16 december, vi presenterar vinnaren dagen efter. Första priset är ett presentkort på 500 kronor. Det ska sägas att det är kommuninvånarna som bestämmer genom röstningen, säger Eva Ivervall.

Har du några tips för att lyckats med pepparkaksbyggandet?

– Det är mest min man som bygger hemma och jag hjälper till. Men det som är nyckeln är sockerblandningen så man får till den rätt, annars får man ta klister i stället men då kan man inte äta upp det. Ett till tips är att vara noggrann, det måste man vara så att alla bitar passar ihop, säger butiksägaren.

Vilken typ av pepparkakshus föredrar du själv?

– Jag gillar det klassiska huset, säger Eva Ivervall.