Nina Fex gick ut Teaterhögskolan i Stockholm för snart tre decennier sedan. De senaste 20 åren har hon varit en del av Dramatens ensemble. 

Det är väldigt roligt att möta alla skådespelare, regissörer och åskådare. Jag är inte så social annars – utan teatern hade jag inte mött så många människor, säger hon efter fotograferingen på Dramatens trappa.

Teatern har varit välgörande på flera sätt. 

Artikelbild

| "Jag älskar att stå på scenen och veta att detta finns bara nu, det vi delar med publiken i salongen", säger skådespelaren Nina Fex.

Tidigare kunde jag vara orolig för allt oförutsägbart i livet. På scenen måste man ge allt så oron försvinner. Det var ingången när jag började med teater för 100 miljoner år sedan. 

Från Skåne

Hon växte upp tillsammans med mor, styvfar och två betydligt yngre syskon i lilla Åkarp mellan Malmö och Lund, i ett vänsterkollektiv. Det innebär att hon är van vid att dela vardagen med flera och inte måste ha saker på sitt sätt.

Ibland var jag för anpasslig. Som så många ville jag vara omtyckt, söt och duktig. 
Artikelbild

| Fotboll är ett stort fritidsintresse för skådespelaren Nina Fex. Favoritlaget är Malmö FF.

Som 14-åring började Nina gå på teater med föräldrarna – och blev drabbad.

Jag tyckte att det var häftigt! Och efter att jag hade gått en teaterkurs kände jag: det här vill jag göra! Jag är en "antingen eller"-person så det blev allvar direkt. På gymnasiet gick jag teaterlinjen och sökte sedan till scenskolan redan som 17-åring. 
Artikelbild

| "Jag är inte så social annars. Utan teatern hade jag inte mött så många människor", säger Nina Fex.

Tre decennier senare är hon alltjämt skådespelare.

Det är mitt liv det här. Det är läskigt, men jag älskar att stå på scenen och veta att detta finns bara nu, det vi delar med publiken i salongen. När jag mår dåligt går jag till jobbet och kommer lättad därifrån. Jag är lyckligt lottad som får jobba med det jag vill.

Reservplaner

Eftersom jag är ett kontrollfreak har jag haft en plan B. Jag kan tänka mig att bli lärare eller florist – jag älskar blommor. Det skulle även vara intressant att vara psykoterapeut. 

Duktig flicka-komplexet har mest ställt till det under repetitionerna. 

Jag var ängslig och hade svårt att erkänna att jag gjorde fel. Det var jobbigt, jag kunde gräma mig över det.

För tio år sedan inträffade karriärens, och kanske livets, största vändpunkt. 

Jag orkade inte hålla garden uppe längre så jag “släppte ned axlarna”. Det gav mig frihet både i jobbet och i livet. Allting blev så mycket underbarare. Jag är lycklig med min familj och mitt jobb och bryr mig mindre om hur jag uppfattas. Även om jag kan göra fel ibland uppfattar jag mig som en hyfsat schysst person.

Känslig och kärleksfull

Ändå finns tankar som jäser under ytan och bråkar med henne. Då svarar hon med att ta ut sig fysiskt. Löptränar.

När kroppen måste anstränga sig tvingas hjärnan sluta älta. Det blir en slags rensning. 

Man kan undra hur hon uppfattas som person av sina närmaste.

Som ganska känslig och ibland överkänslig. Det står aldrig stilla, jag reagerar på allting. Jag är lättstressad och kärleksfull. Jag visar mina närmaste att jag tycker om dem väldigt mycket. 

I framtiden vill hon göra kammarspel på små scener, stora roller på stora scener, musikaler, filmer och mycket mer.

Jag vill göra en massa saker! Vet bara inte var jag ska börja. Att jag inte kan säga något specifikt har att göra med att jag släppte ned axlarna. När något bra kommer i min väg blir det drömmen som jag alltid har velat göra, säger Nina Fex.