Efter flykten från Aleppo hade 23-årige Mohammad efter mycket möda lyckats ta sig igenom Ungern. Nu satt han på en parkbänk i tyska Köln och orken var slut. Han slöt ögonen för att sova.

– När han vaknade upptäckte han att någon lämnat ett uppfällt paraply över honom. Han tog det med sig ända hit till Nyköping där han bor i dag, som en symbol för en god gärning, säger Diana Chafik, projektledare för utställningen "Tack för din ansökan. En utställning om flykt och migration".

På fredagen ger sig projektgruppen som jobbat med utställningen ut i länet. Med sig har de 500 paraplyer som kommer att delas ut till förbipasserande.

– Paraplyerna symboliserar hopp och medmänsklig värme som vi alla behöver i en tid där polariseringen växer. Utdelningen är helt partipolitiskt obunden. Vi vill berätta om utställningen där vi ger perspektiv på migrationen. Den är en del av allas vår verklighet, det har den varit från 1800-talet då många svenskar emigrerade till Amerika för ett bättre liv, säger Natalia Berggren som sitter i projektgruppen.

Mohammads berättelse, om sitt liv, sin flykt och om att komma till en helt ny och främmande plats, är en av flera som ingår i "Tack för din ansökan". I utställningen berättas också om de svenskar som sökte ett bättre liv i Amerika under 1800-talet.

– Vi belyser invandrings- och migrationshistorier från det förflutna och nutiden och använder text, bild och ägodelar för att berätta flyktingarnas historier om hur de har lämnat sitt hemland, sin familj och sina drömmar för att skapa nya liv utomlands, säger Diana Chafik.

Migration och flykt har olika stil men förenas i kampen för frihet och överlevnad.

– Syftet med utställningen är att ge besökare en fördjupad kunskap och ökad förståelse för migration och människor på flykt. Jag tror att den ger en mer detaljerad historia och bild av krig och erfarenheter som varje flykting kommer hit med. Det är inte är så lätt att integreras i ett nytt samhälle – men det finns hopp när man hör många av de mänskliga öden som utställningen berättar om, säger Diana Chafik.