"Härlig stämning" på toppmötet i Paris

Stämningen är god i Le Bourget i Paris där klimattoppmötet är inne på sin andra vecka, berättar Nyköpingsbon Olof Lindén. Men än är det långt kvar till ett avtal. – Allt är uppe till förhandling och ingenting är klart förrän allting är klart.

Foto: Fotograf saknas!

PARIS2015-12-09 16:23

Många detaljer att enas om återstår innan ett eventuellt nytt klimatavtal är klart och det talas redan om att mötet, som är planerat att pågå till och med fredag, kanske måste förlängas med en eller två dagar.

Men det är ändå skillnad jämfört med tidigare klimatmöten. Nu märks att många länder vill mer och tar klimatförändringarna på större allvar än tidigare, berättar Olof Lindén. Och engagemanget från civilsamhället och enskilda organisationer, som brukar vara stort, är större än vanligt.

– En rad länder tar frågan på mycket större allvar än vad de har gjort tidigare. Och det är väldigt härlig stämning på konferensen.

Olof Lindén är professor i marinbiologi och har deltagit i delegationen för FN:s sjöfartsorganisation IMO. Nytt är att även sjöfartsbranschen, som tidigare inte har ingått i klimatavtalen, ska ingå i avtal om utsläppsminskningar.

– De har legat utanför och inte haft några krav på reduktion av utsläpp. Branschen har till och med ökat sina utsläpp sedan Kyotoprotokollet skrevs, men nu ska den ingå.

Och från att ha varit en fråga som drivs av regeringar har företag kommit i kapp och gått om i klimatarbetet, berättar Olof Lindén. 

– En rad stora och små företag går före och en viktig del av näringslivet har högre ambitioner än vad olika länder har. Det finns en enorm mängd av klimatsmarta uppfinningar och innovationer. Det är ändå uppfriskande att se.

Men, som sagt, det är långt kvar. Och en stor stöttesten är finansieringen av både ny fossilfri teknik och anpassning till klimatförändringarna.

– Det är sorgligt att se vissa länder streta emot. Länder som Sydafrika, Indien, Kina och Brasilien pratar om att i-länderna måste ta det ekonomiska ansvaret. Det är i viss mån rätt men till de stora utsläpparna hör Kina redan i dag och Indien i morgon. Det är svårt att se att exempelvis USA ska få igenom ett förslag i kongressen om inte dessa länder också förbinder sig till något. 

Och de länder som hör till de värst drabbade pratar om permanenta skador. 

– Exempelvis Etiopien och Kenya pratar om att de är bortom anpassning, det har redan gått för långt. Detta ovanpå den flyktingkris vi erfar i dag, det ger en mörk bild. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om