Det är vid "den nakna handbollsspelaren" vid Stora torget i Gnesta som det händer. Ungefär en gång i månaden samlas spelarna vid statyn för att tillsammans kämpa i en "EX raid", och ha en chans att fånga de allra starkaste och mest åtråvärda Pokemon.

– Vi brukar vara runt 20 personer, men ibland är vi uppåt 35, berättar 23-årige Oscar Jansson.

Han började spela när spelet kom för två år sedan. Men det var först när uppdateringen med raids, strider där spelare tvingas samarbeta med varandra för att lyckas, släpptes som det blev riktigt intressant.

Artikelbild

Pokemon GO släpptes sommaren 2016, och tog världen med storm. Men spelet har förändrats och uppdaterats mycket sedan dess, enligt fansen.

– Det är stor ålderskillnad bland oss som spelar, det är allt från pensionärer till folk i min ålder. Det är jätteintressant tycker jag, säger Oscar Jansson, som ofta hälsar på och småpratar med sina pokemonkompisar när han promenerar i Gnesta.

Linda Melin, 24 år, håller med.

– Det är ju ganska mycket sommargäster här i Gnesta. För några månader sedan såg jag några här vid torget som höll på med en raid, så jag bjöd in dem till gruppen. Vi hade ju aldrig träffats utan Pokemon, säger hon.

Förutom att bygga broar över generationsgränserna har spelet även bidragit till positiva effekter för folkhälsan, eftersom man mer eller mindre måste röra på sig fysiskt för att komma vidare. Enligt en amerikansk studie som gjordes tre månader efter att Pokemon GO släpptes gick spelarna i genomsnitt 25 procent fler steg per månad jämfört med innan de började spela.

Artikelbild

Linda Melin och Fredrik Thorsen är med i den lokala Pokemon GO-gruppen i Gnesta, och spelar flitigt två år efter att spelet släpptes. De hade nog aldrig träffats om det inte var för Pokemon, konstaterar de. "Den nakna handbollsspelaren" vid Stora torget är den vanligaste mötesplatsen.

46-årige Fredrik Thorsen berättar att han brukar ta omvägar till och frågan jobbet för att få ut lite mer av spelet.

– Ibland är det speciella events också, då är man ju alltid ute och knatar i tre timmar, säger Fredrik.

– Det bidrar definitivt till att man motionerar mer. I början cyklade jag flera varv runt Gnesta varje dag efter jobbet för att samla pokebollar och kläcka ägg, säger Oscar Jansson.

Hur länge tror du att spelet kommer fortsätta vara populärt?

– Så länge utvecklarna släpper nytt innehåll så tror jag att det kan hålla flera år till. Men man märker att intresset dör lite när det går för lång tid mellan uppdateringarna.