– Det beror på vår strävan att inte begränsa oss och allmänheten. Vi kan inte utesluta att tjuvarna försvann på vattenskoter, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt på onsdagseftermiddagen.

Vad gäller utredningsläget är polisen annars försiktig med att lämna ut för mycket detaljer.

– Det är ett känsligt läge och resultaten av de första förundersökningsåtgärderna vill vi behålla för oss själva än så länge. Vi vill inte att tjuvarna ska få veta för mycket och kunna anpassa sig efter vad vi vet, säger Thomas BQ Bergqvist, en annan av polisens presstalespersoner.

Trots att man inte har gripit några misstänkta gärningsmän än, tycker Thomas Bergqvist att tisdagens polisinsats fungerade bra. "Samarbetet fungerade bra, polismyndigheten fungerar och polisen har också ett mycket gott samarbete med polisens Nationella operativa avdelning", säger han.

– De har specialister på kulturskatter och mycket goda kunskaper. Om det förekommer en handel med sådana här föremål så har de mycket bättre känningar, fortsätter Bergqvist.

Enligt uppgifter på onsdagsförmiddagen ska nu också den stulna skatten efterlysas internationellt.

Vad gärningsmännen tänkte göra med föremålen går bara att spekulera kring. De stulna begravningsregalierna är nämligen helt omöjliga att sälja, menar Maria Ellior, polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott på polisens Nationella operativa avdelning.

– Det blir givetvis ett medialt intresse kring den här typen av föremål. Det visas bilder i medierna. Det går helt enkelt inte att sälja sådana här föremål. Så man kan bara spekulera om vad de har för avsikter och hur mycket de känner till om de här kronorna, säger hon till TT.

Den internationella efterlysning som polisen nu gör i Interpols system, kommer göra kronorna ännu svårare att sälja.

– Ja, då är ju polisen på tårna på ett annat sätt även ute i världen, säger Maria Ellior.

Begravningsregalierna ska ha stulits ur en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan.

– Det är bara spekulationer men det låter ju mer som ett planerat dåd än att det skulle vara stundens ingivelse, säger Maria Ellior.

Thomas Bergqvist vill inte spekulera om bakgrunden till stölden, men säger också att allting tyder på att den var planerad. Men polisen arbetar efter flera olika hypoteser, säger han.

Hur kan allmänheten hjälpa till?

– Hör av er till oss och berätta, uppmanar Thomas Bergqvist.

– Vi är väldigt intresserade av båten. Vi har fått uppgifter om att den var vit och/eller blå. Den ska också ha haft inslag av gulnad plast på ovansidan. Det verkade vara en gammal båt, säger Bergqvist.

På tisdagen sa han följande om de misstänkta tjuvarna:

– Vi har ett signalement på två män. En är 180 centimeter lång, smal, ljusbeige jacka, mörka långa byxor. Den andre något kortare än 180 centimeter, kraftigare, mörk jacka, eventuellt något rött under, mörkt hår eller något mörkt på huvudet, säger Thomas Bergqvist.

Vid 14-tiden på onsdagen gick polisen ut med ytterligare information på sin hemsida, polisen.se:

"Tjuvarna misstänks ha lämnat kyrkan på var sin svart damcykel. Cyklarna anträffades i anslutning till platsen där flykten fortsatte till sjöss. Det är två svarta damcyklar, en Regent och en Sjösala. Båda hade cykelkorg, och Sjösalacykeln också en barnsadel. Det har inte gått att härleda cyklarnas ägare, och det kan tänkas att de stulits.

Polisen tar tacksamt emot iakttagelser av två personer på två svarta damcyklar i anslutning till domkyrkan eller dess närhet det senaste dygnet. Det kan också vara så att cyklarnas ägare ännu inte upptäckt att deras cykel stulits, varför vi gärna ser att de som äger cyklar av ovanstående modell kontrollerar att de står där de lämnade dem."

För övrigt försvann polisens avspärrning kring kyrkan vid lunchtid på onsdagen, men domkyrkan var för den sakens skull inte öppen för besökare.

Polisens telefonnummer är: 114 14.