Det var Aftonbladet som först kom med uppgifterna om att Ulf Kristersson utreds efter att polisen hittat ett olåst vapenskåp med vapen och ammunition i Moderatledarens hem. Polisen hade vid lunchtid på onsdagen kallats till Kristersson hem med anledning av att villans inbrottslarm hade utlösts. Väl där kunde polisen fastslå att något inbrott inte hade begåtts, ärendet tog istället en annan vändning när polisen fann ett olåst vapenskåp som innehöll vapen och ammunition.

– Jag begick ett misstag när jag glömde låsa skåpet. Det har aldrig hänt förr - och det kommer inte hända igen, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Polisen har omhändertagit vapnen och ammunitionen och en utredning är inledd. Polisen bekräftar att en utredning är inledd men inte mot vem.

– Utredningen rör att det finns misstanke om att man har brustit i sin förvaring, det är det man ska titta på. Om det i förlängningen blir någon brottsmisstanke eller inte kan inte jag svara på, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson till Aftonbladet.

I femte kapitlet, första paragrafen i vapenlagen står det tydligt vad som gäller vid förvaring av vapen: "Den som innehar skjutvapen eller ammunition är skyldig att ta hand om egendomen och hålla den under sådan uppsikt att det inte finns risk för att någon obehörig kommer åt den".

Ulf Kristersson har i ett utlåtande till Aftonbladet förklarat att det var slarv som låg bakom att han glömde låsa vapenskåpet (se hela utlåtandet i faktaruta nedan).

– Jag beklagar detta misstag och denna händelse, men är tacksam över att huset vid tillfället hade ett fullgott skalskydd i form av lås och larm direktkopplat till polisen, säger Ulf Kristersson.