– Vi har riktlinjer före lokalbokning, och befarade att det fanns risk för störningar, säger Karina Josevski (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
I regelverket för uthyrning av lokaler står bland annat att man inte hyr ut till någon om uthyrningen kan "befaras medföra störning av ordning eller innebära förekomst av olaglig verksamhet". Och det är vad Nyköpings kommun tydliggör i sitt kompletteringsyttrande.
Kommunen anmäldes tidigare i år till justitieombudsmannen av en representant för Alternativ för Sverige efter att ha nekats hyra en lokal.
Under valrörelsen 2018 ordnade högerextrema Alternativ för Sverige ett offentligt möte på Stora torget i Nyköping. Flera motdemonstranter omhändertogs av polis och AFS-företrädare anmäldes samtidigt för hets mot folkgrupp.
Enligt kommunen var det ytterst nära att mötet urartade till ett regelrätt upplopp.
Det var andra gången på kort tid AFS nekades hyra lokaler i Nyköping.
– Ytterst är det här en principiell fråga. Ska kommunala lokaler för uthyrning vara villkorade mot politiska åsikter? Vi är ett helt vanligt parti om än med kontroversiella åsikter enligt den styrande majoriteten i Nyköping, förklarade partiföreträdaren Sven Valerio för tidningen.
Alternativ för Sverige fick 0,31 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018. Partiet förespråkar bland annat ett omedelbart stopp för att ge människor asyl samt ett aktivt arbete för att invandrare ska återvända till sina hemländer.