En som har koll på vad som erbjuds och vad som efterfrågas i Katrineholm är Victoria Freberg, turismansvarig på KFV marknadsföring.

– Vi har mer än 400 sörmländska slott och herresäten. Julita gård lockar flest turister. Här finns förutom herrgård också parker, originalmiljöer av exempelvis brandstation och mejeri, klonarkiv med äpple, päron och humle. Och så bor ju Pettson och Findus här, säger Victoria Freberg.

►►► Läs gärna hela SN:s sommarbilaga – massor med somriga tips för hela Sörmland

Artikelbild

Gabriel Forss är värd under de två allsångskvällarna vid Djulö herrgård.

Den som vill kan tillbringa en heldag med Sven Nordqvists barnboksfigurer med allt från muckelvandring till djurmatning och lekar. För lite äldre barn erbjuds historieverkstad.

Bland årets nyheter vill Victoria Freberg lyfta fram att Tommy Myllymäki, mångfaldigt prisbelönt tv-kock, öppnar restaurang i hemstaden i juni, och föreställningen "Kvinnorna och staden" där premiären redan är utsåld.

– Tommy Myllymäki är en kändis och folk är nyfikna på hans mat på Julita värdshus och nu i Stadsparken i Katrineholm. Och "Kvinnorna och staden" lockar besökare från hela landet.

Annars är det lokalproducerad mat, gårdsbutiker och friluftsliv som besökare frågar efter i turistbyrån.

Artikelbild

Victoria Freberg är turismansvarig på KFV marknadsföring i Katrineholm. Foto: Hanna Maxstad

– Var kan man cykla, vandra, rida, paddla är nog den vanligaste frågan vi får. De nya vandringslederna Dufweholmsleden och Backaleden är väldigt populära, säger Victoria Freberg.