Ungdomsgäng överföll ensam 14-åring

En 14-årig pojke rånades på lördagskvällen av ett ungdomsgäng i Stenkulla.

Rånarna slog 14-åringen med en snökäpp.

Rånarna slog 14-åringen med en snökäpp.

Foto: Johan Nilsson / TT

Rån2019-11-25 19:30

Polis larmades till platsen vid halvniotiden på kvällen. Då ska fyra okända personer ha gett sig på den ensamme 14-åringen och krävt att han skulle lämna ifrån sig sin mobil.

– De hoppade på honom bakifrån och slog honom med en snökäpp, säger polisens förundersökningsledare Mikael Larsson.

Snökäppen säkrades av polisen. Tonåringen uppges ha fått märken på benen och ryggen av slagen.  Han lyckades rädda sin mobil men gärningsmännen ska ha lyckats stjäla hans keps och dra av och ta med sig luvan på jackan. Han kände inte igen förövarna men bedömer att de är i åldrarna 14-16 år.  De hade svarta jackor men polisen har i övrigt inga tydliga signalement.

När polisen kom till platsen hade gärningsmännen flytt därifrån. 14-åringen hördes inledningsvis om den omskakande händelsen. Det finns inga uppgifter om han behövde sjukvård.

–  Vi kommer att hålla kompletterande förhör med honom och eventuella vittnen, säger Mikael Larsson. Det finns i nuläget inga misstänkta för överfallet. Polisen rubricerar händelsen som rån. 

De senaste åren har antalet rån mot personer under 18 år ökat i Sverige. Nästan tre av hundra ungdomar uppger i den nationella trygghetsundersökningen att de blivit rånade någon gång förra året. 

Dyra jackor och mobiler är ofta byte vid ungdomsrån där både gärningsmän och offer är under 18 år. 

Rån innebär att en gärningsperson med våld, eller hot i någon form, genomför en stöld. I våras dömdes fyra män mellan 16 och 25 år  efter att ha rånat, hotat och förnedrat andra ungdomar i Nyköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om