Maria Bystedt, ägare av Skottvångs Grufva, hälsar oss varmt välkomna till kvällens konsert. För ungefär 25 år sen hörde hon en sådan fantastiskt bra låt på radion, att hon senare samma dag köpte singeln. Den spelades sedan friskt i flera dagar. Stone me into the Groove var inte bara en superhit den sommaren utan gav bandet Atomic Swing en karriär som nådde ända bort till Japan.

Sångaren och låtskrivaren Niclas Frisk är också musikern som alltid har hittat ett framgångsrikt sammanhang för sin musik. Först i Atomic Swing, sedan i A Camp med Nina Persson och i Sweet Chariots tillsammans med Andreas Mattsson från Popsicle.

Han har även arbetat som musikproducent och låtskrivare till bl.a. Titiyo, Carola, Jerry Williams och Peter Jöback samt gjort musik till svenska filmer och teve-serier.

Nu är han tillbaka i sommar med ett fåtal spelningar där de gamla låtarna står i centrum igen. Jag såg Atomic Swing på en liten lokal i Gävle, precis när Stone me into the Groove spelades på alla hörn, mest hela tiden. Som det svängde. Som vi flickor var kära i grabbarna på scen. Som vi skrek. Så det är med en viss nostalgisk känsla jag återbesöker Niclas Frisk och musiken från Atomic Swing.

För jag undrar, svänger det fortfarande magistern? Jajamensan och kanske mest i Stone me inte the Groove, Smile och In the Dust. En fin version av Looney Moon från egna soloplattan Deeper Down in Chinatown sticker också ut. Likaså låten Dream On som Jerry Williams spelade in, då den inte fick plats på Atomic Swings första platta.

Nå, skriker flickorna? Kanske inte i samma utsträckning, men att kärleken finns kvar från fansen, av alla kön och åldrar, är helt klart! Det hurras, ropas och applåderas friskt. Niclas svarar med att kalla oss för Blacksta babes, Gnesta girls och Skeppsta Chicks. Det framgår tydligt att Niclas har en lokal förankring i kommunen (han har en stuga i Gnesta kommun sedan flera år tillbaka) och kvällen är mysigt familjär.

Miljön på Skottvångs Grufva förstärker också känslan av att få världsmusik live i sitt vardagsrum, med folk som sitter tätt på träbänkar eller medhavda stolar, filtar runt axlarna och ett nöjt leende på läpparna. Medan mörkret lägger sig och de sista tonerna ebbar ut tackar jag för en trevlig kväll i nostalgins tecken. Att Niclas Frisk är en exceptionellt begåvad musiker och fortfarande har stjärnstatus råder det ingen tvekan om.