Putindoktrinen – hur farlig är den?

Hur stor är egentligen risken för krig? Meningarna går i sär. Klart är att enligt traditionellt ryskt synsätt så ingår Ukraina i det ryska riket. Och hur rädda ska vi vara för Putindoktrinen?

Reportaget2014-03-22 12:31

I en intervju med CNN varnar utrikesminister Carl Bildt för att Vladimir Putin i första hand inte är intresserad av Krim, utan av Ukraina. Enligt Bildt bör vi vara extremt vaksamma inför risken att Putin går vidare militärt även utanför Krim.

Redan 2009 deklarerade Putin att han under inga omständigheter kunde tänka sig att Ukraina går över till väst och att han var beredd att ta till krigshandlingar för att skydda ryska medborgares liv och intressen utomlands, enligt Utrikespolitiska institutet. I den säkerhetsstrategi som Kreml presenterade 2009, den så kallade Putindoktrinen, formuleras tre intressen som den ryska ledningen är beredd att starta krig för: Dels att skydda ryska medborgares liv utomlands, dels att förhindra att före detta Sovjetstater hamnar under kontroll av fientliga utländska makter och dels att avstyra en utveckling som hotar att försvaga Ryssland som kärnvapenmakt.

På senare tid har det noterats att Putin har ändrat ordval. I stället för att tala om att skydda ryska medborgare i andra länder har han breddat begreppet och säger nu att han är beredd att försvara ryska landsmän militärt. Enligt Försvarets forskningsinstitut har Putin även kallat annekteringen av Krim en korrigering av ett historiskt misstag. Samma formulering har den ryske presidenten använt om finska vinterkriget.

Även om det knappast finns något tvivel om att Ryssland menar allvar i det fall Ukraina skulle bli medlem i Nato, tror Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet inte att risken för krig är stor, snarare tvärt om.

– Jag tror att Putin är rätt nöjd för tillfället och att Ryssland kommer ligga lågt det närmaste halvåret eller året.

Annekteringen av Krim gick över förväntan och kommer, enligt Per Jönsson, troligen att gå till militärhistorien för att har skett utan ett enda skott och med en del soldater som inte ens var beväpnade.

– Jag tror inte det kommer att fortsätta nu, det är Putin för smart för. På ett eller två års sikt kan man befara att Putin inte är nöjd. Målet nu är att få Ukraina till ett neutralt land som lutar sig mot Moskva. Det viktigaste är att det inte blir Nato-land.

Däremot är Putindoktrinen inte förenlig med folkrätten, påpekar Per Jönsson. Andra bedömare anser också att argumentet att skydda ryska medborgare eller landsmän mest är ett svepskäl för Putin för att dölja hans politiska och militära ambitioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om