Att vi svenskar blir allt fetare är ingen nyhet. Enligt Statens Folkhälsoinstitut är hälften av alla män och en tredjedel av alla kvinnor överviktiga. En undersökning visar att det är lika illa ställt med våra husdjur.
– Fler än fyra av tio hundar och katter är överviktiga, hävdar Annika Lindh, legitimerad veterinär på Foderproducenten Royal Canin Sverige som förra året genomförde undersökningen genom att fråga 100 veterinärer i landet om hur det stod till med vikten hos deras patienter.
Bilden delas av Johanna Persson som arbetar som djurvårdare på veterinärkliniken Vettris i Nyköping. Men oftast är matte eller husse helt omedvetna om att deras husdjur dras med övervikt när de kommer in till kliniken med sina små skyddslingar.
– Djurägarna ser det oftast inte själva, utan det är först när vi påpekar att två kilos övervikt är mycket för någon som ska väga åtta kilo som de hajar till. Det är som om en människa skulle dras med 30 kilos övervikt, säger hon.
Överviktsproblem hos hundar resulterar ofta i ledbesvär som kan leda till att hunden blir halt eller har svårt att röra på sig. Många gånger räcker det alltså med att hunden går ner i vikt, för att besvären ska försvinna. Men det är inte alltid lätt att upptäcka att djuret stuckit iväg i vikt.
– Jag har själv en hund som gick upp lite för mycket i vikt efter att han kastrerades. Han fick en hälta på frambenet och när jag ställde honom på vågen visade det sig att han vägde 56 kilo i stället för 50, säger hon.
Kastrering är en av de stora anledningarna till att både katter och hundar ökar i vikt. Testosteron är ett ämnesomsättande hormon och när nivåerna minskar är det lätt att djuret lägger på sig extra kilon. Även om det kan ta upp till ett halvår efter kastreringen innan djuret börjar gå upp i vikt, är det extra viktigt att lägga om kosten direkt efter ingreppet.
– Vi ger alltid en kostrådgivning i samband med kastrering men alla djur reagerar olika. Går man efter foderanvisningarna på foderpaketen står ofta ett rekommenderat intag som generellt passar de flesta djur. Många blir förvånade över hur lite en kastrerad katt egentligen bör äta per dygn. Ofta har man läst på någon kattsajt att katter ska ha fri tillgång till torrfoder och ser till att kattskålen alltid är påfylld. Men de råden gäller kanske katter som är ute och rör sig mycket och som inte är kastrerade, säger Johanna Persson.
Mycket av det godis som vi ger till våra husdjur innehåller massor av kalorier. Ett grisöra till hunden innehåller lika mycket kalorier som en kanelbulle och ett råhudsben på 16 centimeter är lika med fyra kanelbullar.
– Det här har oftast inte djurägarna någon aning om. För en liten tax blir de här extra "kanelbullarna" om dagen väldigt mycket, särskilt som det kommer utöver det dagliga matintaget.
Några paralleller mellan överviktiga djurägare och husdjur går däremot inte att dra. Tvärtom är de flesta hundägare duktiga på att motionera både sig själva och sina hundar och de flesta tar flera långpromenader om dagen med sina vovvar.
– Nej, i det här fallet gäller inte "sådan husse, sådan hund". Utan det är de där extra godisbitarna som vi skickar till våra djur som ställer till det. Jag brukar rekommendera att man tar en bit av det dagliga fodret om man exempelvis vill belöna sin hund när den varit duktig.
Precis som hos människor kan dåligt kost och övervikt hos djur även leda till diabetes, något som ofta märks på att djuret blir törstigare och kissar oftare än vanligt. Behandlingen kostar inte bara mycket pengar utan är även tidskrävande då man precis som på människor måste ge dagliga sprutor med insulin och ta prover för att se hur insulinnivåerna ligger.
– Det är egentligen sorgligt hur vi uppfattar våra djur i dag. När vi tycker att ett djur ser för magert ut är vi snabba att polisanmäla vanvård. Ändå är det större risk för djuret att ha två kilos övervikt än väga två kilo för lite.