Det var jämnt in i det sista när kommunalrösterna i Nyköping räknades. Till sist, runt halv två natten mot måndag, var det sista distriktet av 32 – centrum – räknat. Då stod det klart att Alliansen och de rödgröna fick lika många mandat i fullmäktige, såvida inte kontrollräkningen på länsstyrelsen ger ett annat resultat på onsdag.

Anna af Sillén (M), oppositionsråd, är strålande glad när SN når henne. Klockan är snart 02 och Alliansen packar ihop sin valvaka på Hotell Kompaniet nere vid hamnen.

Hur är läget?

– Läget är fantastiskt. Verkligen. Vi konstaterar ett stort stöd för Alliansen. Moderaterna gör sitt bästa resultat i modern tid. Jag är fantastiskt glad för det!

Hon berättar att hon och allianskollegorna ska ha frukostmöte på måndagsmorgonen.

Just nu är resultatet mellan blocken 27-27. Om det fortsätter vara så, hur ser du på framtiden då?

– Nu har vi det här valresultatet. Vi ses i morgon och får vi diskutera vidare. Jag konstaterar ett fantastiskt stöd för Allianssamarbetet.

Är det något parti du utesluter samarbete med?

– Vi samarbetar med Alliansen, det är det vi har sagt.

Hur ser du på samarbete med Sverigedemokraterna?

– Nej, det är inte aktuellt, det är allianssamarbetet som gäller.

Även Urban Granström (S), kommunalrådet, utesluter ett samarbete med SD, som alltså ökar ett mandat i Nyköping. Han pratar om att bilda en stark majoritet för Nyköping:

– Som det ser ut just nu har de rödgröna och Alliansen lika mängd majoritet, även om de rödgröna är något större. Med det utgångsläget får man titta på hur man bäst tar ansvar för Nyköpings utveckling framöver, säger han.

Vad tänker du om SD:s resultat i stort?

– Det är ingen överraskning. De har ju själva sagt att de ska bli Sveriges största parti och det är de inte nära att bli. Vi har att fundera på nu hur vi ska ta tillbaka väljare från SD och andra partier.

– Vi har gjort allt vi kan, säger Urban Granström, som nu spänt väntar in onsdagens kontrollräkning.

Kristdemokraterna i Nyköping ökar ett mandat. Marita Göransson, gruppledare för KD i Nyköping, är nöjd. På valvakan, innan kommunresultatet stod klart, sa hon:

– Vi har äntligen fått ut vår politik. Just nu känns det helt fantastiskt.

Medan Miljöpartiet under kvällen tidvis var ute ur riksdagen kunde Kristdemokraterna surfa på Ebba-vågen.

– Hon har betytt jättemycket för våra framgångar, säger Marita Göransson.

Här hittar du Södermanlands Nyheters direktrapportering från de lokala valvakorna i Nyköping:

[scribble path="/event/2810791/30029"]