Helt arbetsliv i landet behövs

Riket2014-10-29 06:14

I det gamla ATP-systemet baserades pensionen på de 15 bästa yrkesåren, men i det nya systemet från 1999 räknas varje år. För vissa utlandsfödda kan det ha betydelse för storleken på pensionen.

– Men även i det gamla pensionssystemet krävdes att man arbetat 30 år i Sverige, och av dem räknades de 15 bästa, säger Mattias Bengtsson Byström på Pensionsmyndigheten.

För att få full garantipension krävs att man bott 40 år i Sverige. Om man bott kortare tid har man bara rätt till delar av den, för den tid man bott i Sverige.

– Tanken är att Sverige tar ansvar för den tid man bott här och tjänat in till sin pension. Har man bott och arbetat i något annat land först, ska det vara med och bidra till pensionen, säger Mattias Bengtsson Byström.

Det finns dock vissa utlandsfödda som kan kvalificera sig till garantipension, antingen på grund av flyktingstatus eller genom att man flyttat till Sverige från ett annat EU-land. Garantipensionen är dock heller knappt möjlig att leva på. 7030 respektive 7881 kronor, om man ej tjänat in något till sin egen pension. De olika beloppen beroende på om man är gift eller ej. Det är långt under EU:s fattigdomsgräns som är 10 800 kronor.

–Eftersom hela livets inkomster räknas så är det klart att det påverkar om man inte har hela sitt arbetsliv i Sverige. Detsamma gäller de som har många studieår, eller om man pensionerat sig tidigt, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

I augusti 2014 var cirka 11 procent av pensionärerna i Sverige utrikesfödda. Av dem hade 44 800 pensionärer en pension som var lägre än 7881 kronor. Utöver det kan dessa personer även ha tjänstepension och utländsk pension

– De som har en väldigt låg pension har möjlighet att söka bostadstillägg och genom den ansökan prövas även om man har rätt till äldreförsörjningsstöd, säger Monica Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om