"Ni måste se hur roligt vi har det".

Efterlysningen kom från Solveig Wahlström, som tyckte att Dagsform helt klart missat något. Och efter att ha provat på ett seniorpass på Puls och Träning i Oxelösund så är det bara att hålla med. Det var länge sedan jag hade så roligt under ett träningspass.

Seniorpass förresten, det var inte riktigt tanken när Jennie för ett par år sedan drog i gång det hela. Mer då ett pass för människor som ville börja röra på sig. Nu är man uppe i fyra pass i veckan på måndagar respektive onsdagar.

Artikelbild

Med så enkla rörelser ska ryggen stärkas upp. Jennie Frisk Corlin visar. – Jag brukar bjuda in PRO och SPF till gymmet för att medlemmarna där ska se hur det ser ut. Att det inte är så farligt, säger hon.

– Jag vet inte hur många vi är egentligen men det är nog ett 40-tal, tror Jennie.

För att inte tappa för mycket av det som byggts upp under våren fortsatte en del av pensionärerna även träningen under sommaren. Ett eget initiativ som gjorde att easyline-salen fylldes på nytt under måndagarna och onsdagarna.

En av initiativtagarna till det var Solweig. Hon var själv högst tveksam när hon av sin man lockades till gymmet för ett par år sedan.

– Jag tyckte att det verkade för stimmigt, säger hon.

Artikelbild

Dagsforms reporter gav sig in i passet

Nu är Solweig fast, trots allt stimmande. Maken däremot har slutat.

– Jag har en neurologisk sjukdom i grunden och nu har jag fått problem med höft och rygg. Men det gör så mycket att träna. För elva år sedan låg jag mest hemma, sov och åt och gick bara upp då och då, nu mår jag mycket bättre, säger Solweig och skiner upp.

Artikelbild

Solveig Wahlström har tränat hela sitt liv. Sprungit och simmat, men det är först på äldre dagar som hon hittat till gymmet.

Den parkerade trehjuliga hojen utanför är ett bevis att hon lättare kan ta sig runt nu.

– Alla kan göra någonting, menar hon.

Katarina Ågren är ett bevis för det. För två år sedan fick hon en benprotest och tar sig till gymmet med rullator. Men under passet är hon minst lika aktiv som någon annan. Det är bara när det kommer till balansövningar som hon måste ha stöd.

Ulla Nielsen är en annan.

– Jag opererade höften förra hösten och började träna här i februari i år. I juni kunde jag sluta med mina rehabsövningar. Nu känner jag ingenting alls, säger hon.

Träningstimmarna är numera heliga för Ulla. Inget kan göra att hon missar ett pass. Då ska man veta att hon absolut aldrig hade kunnat tänka sig att börja träna på ett gym.

Inger Johansson åker ända från Sjösa för att kunna få insupa atmosfären i just den här salen.

– Det är för Jennies skull. Hon gör träningen så mycket roligare, säger Inger.

Jennie kontrar med att berätta att hon kalla måndagsmotionärerna sina solstrålar.

Passet är uppbyggt runtomkring easyline-maskinerna där man själv bestämmer hur tungt det ska bli. Ju snabbare man jobbar desto tyngre blir det. För att få in fler människor i salen och få upp flåset ytterligare, ser Jennie till att man byter om med en flås-, styrke- eller balansövning i mitten av salen också. Det blir hel enkelt ett cirkelprogram.

– Vi tränar styrka, bål, balans och puls, säger Jennie.

Till klassiska toner med Lill Lindfors och Kurt Ohlssons orkester går det att träna på ganska bra. Det pumpas, svettas och...sjungs.

Ulf Berg tar i så mycket att han på andra varvet får sätta sig ned ett tag.

– Jag har varit sjuk i tre veckor och inte kunnat träna då och nu snurrade det bara till, säger han.

Inte alltför mycket dock utan han kunde fullfölja passet utan problem.

Ulf är en av två herrar på passet. Den andre är Conny Adolfson som för en egen kamp för pensionärernas friskvård. För ett år sedan skickade han för SPF:s räkning in ett förslag till Landstingets pensionärsråd om att ge friskvårdspeng til pensionärer.

– Det läggs mycket pengar på vården, men varför inte lägga lite pengar på friskvården innan, säger han.

Conny pekar på Nacka kommun där det både läggs pengar och arrangeras pass för 90-åringar.

Vem som helst är dock välkomna att börja på någon av Puls och Tränings seniorpass. Ingen tidigare erfarenhet är nödvändig.

– Alla tränar på sin egen nivå. Det är därför det är så bra, säger Jennie.

Efter träningen vankas sedan kaffe och skitsnack. Och dagen till ära även en syndig chokladkaka.

– Den har du inte sett, skojar Conny.