Rosa och blått, svart och ”bling”, men även funktionellt och praktiskt. Eller vad sägs om byxor där vattnet rinner av tyget och en t-shirt som man kan bli solbränd igenom.

– Det är ju helt perfekt. Golfsolbrännan är ju inte så häftig annars, säger Alexandra och ler.

Hon gillar att skaffa lite nya kläder till en ny säsong på banan, inte bara för att det är kul att få något snyggt i garderoben utan även för att kläderna nöts efter så många timmar på olika greener.

Artikelbild

Ledigt och lätt för damerna också. Madeleine Ström och Mona Sten Malm bär de åtråvärda magic-byxorna. Alexandra Lennartsson gillar när det matchar och bär kjol och tröja i blått och en cremevit jacka.

– Och viker man ned mudden så här ser man hur mycket färg tröjan tappat. Men kläderna håller betydligt bättre i dag än för några år sedan, säger hon.

Det finns många svenska företag som tillverkar golfkläder. Man kanske inte kan säga att Sverige är världsledande på något sätt, men vi håller oss väl framme. Under modeshowen visades vårens kollektion från Abacus, Daily Sports, Callaway, FootJoy, Puma och Under Armour.

Daily Sports, som hade Nina Karlsson på plats som försäljningsrepresentant, försöker skapa kläder som passar lika bra på banan som efteråt.

– Ta de här magic-byxorna till exempel. De har jag på mig jämnt. De är bara att dra upp och det bästa är att man får välja en storlek mindre än normalt, säger hon.

Artikelbild

Herrarna har ledig klädsel som kan användas lite närsom. En detalj är att det finns en gummilk insida av byxlinningen som gör att den nedstoppade tröjan sitte kvar där den ska.

Ann Arwidson i Jönåkers GK och den som har styrt upp modevisningen, håller med.

– Jag har dem alltid på jobbet, som optiker i Nyköping. Vanliga byxor slits, men de här som är av stretch gör inte det.

Artikelbild

Byxorna är gjorda av ett stretchmaterial som smiter åt kring ben och stuss och finns i olika benlängder; allt från shorts till hellånga. Man behöver heller inte fumla med några knappar, utan de går lätt att dra av och på.

– Vi vill skapa kläder med bra känsla. Kläder som man säger, ”oh vad sköna de är”. Då går det bättre på banan också, säger Nina Karlsson.

Artikelbild

Amanda Boström med mamma Therese är mer intresserad av fotografen än det nya golfmodet.

Vill man vara lite mer kvinnlig finns det även kjol att välja, med shorts under, så kallade ”skorts”.

Och så var det t-shirten som släpper igenom solstrålarna då. Den är gjord av en slags mesh, som både andas och transporterar iväg fukten.

Artikelbild

Även herrarna ska ha lite startare färger på banan i år.

– Och då måste man ha sådana här handskar också, säger Ann och visar en handske som precis som t-shirten har ett meshtyg på ovansidan och läder i greppet.

På så sätt behöver man inte komma hem från golfrundan med en brun och en vit hand.

Artikelbild

Mixa och matcha, det är vad som gäller på golfbanan.

Det finns mycket färger att välja mellan, något som Alexand-ra Lennartsson gillar.

– Jag har nästan bara färg i garderoben. Så det här passar mig bra.

Artikelbild

Vilken färg då?

– Fram till för ett par år sedan var nog 50 procent av mina kläder rosa, men nu är det fler färger. Jag gillar till exempel den där blåa tröjan, säger hon och pekar på en v-ringad tröja med argyle-mönster i vitt, rosa och blått.

Artikelbild

Tobias Holmsell visar upp en grå-look som en riktig modell.

– Och så gillar jag när saker matchar. Som det där setet, säger hon och pekar mot en mörkblå tröja och kjol med mönster i grått, vitt och grönt.

För de lite kallare dagarna finns det västar att dra på sig, liksom tröjor, som givetvis fungerar lika bra på ett grillparty som vid bunkerslagen. Och givetvis jackor som stöter bort regn.

Artikelbild

T-shirten, som man kan sola sig i, kan vara årets hetaste detalj i golfvärlden.

Det finns som vanligt mycket fickor på kläderna, något som golfare gillar, och dragkedjor som går att stänga och öppna som vanligt, men även tvärtom.

– Så många timmar som man spenderar på golfbanan så vill man ju se snygg ut, säger en av modellerna.

Artikelbild

Tobias Holmsell, Alexandra Lennartsson, Robert Hedström, Madeleine Ström och Mona Sten Malm visar gärna upp det nya golfmodet. Kläder som man inte bara kan ha på banan utan även på grillfesten efteråt.

Alexandra håller med.

– Trivs du i det du spelar i så kan man slappna av på ett annat sätt på banan. Det är kul att golfmodet har utvecklats så mycket, även om jag tycker om den klassiska looken så är det roligt att de till exempel tar fram sådana där jackor som man inte tycker hör hemma på golfbanan, säger hon och pekar på Ninas tuffa bomber-inspirerade överdel.