Vad gör man med en 400 kvadratmeter stor underjordisk byggnad? John Norén tänkte använda den som serverhall. Arbetet med att gräva fram den igengjutna och förseglade anläggningen blev dock mer kostsamt än han tänkt sig. Nu har han dessutom flyttat till Skåne permanent.

– Det tar emot att sälja den men det känns åtminstone bra att ha räddat en liten bit historia från att försvinna. Det ska bli kul att se vad som händer med den.

När John Norén köpte fastigheten var det en jordhög omgiven av sly och träd.

– Jag fick gissa mig till var ingången funnits och sedan gräva och se. När ingången väl var hittad så var nästa hinder att ta sig igenom en halvmeter betong och sedan gräva sig vidare då de fyllt ingångstunneln med jordmassor. Efter det möttes man av stötvågsdörren som var igensvetsad. Men till slut så kom vi in och det var väldigt spännande att gå in i mörkret, säger han.

Vad kan den användas till?

– Som serverhall är den i det närmaste perfekt, inte bara på grund av skalskyddet utan även för att den ligger nära fiber och Kjula transformatorstation. Amazon bygger en enorm serverhall bara någon kilometer därifrån vilket innebär att det satsas mycket på infrastrukturen i området.

► Så här ser bunkern ut på insidan!

Det finns dock vildare visioner än så.

– En person som jag pratade med ville träna poliser där. En annan ville bygga ett hus ovanpå och ha bunkern som garage. En tredje ville drifta bitcoin-utrustning. Idéerna är många och intresset stort.

Hur mycket begär du?

– Vi har inget utgångspris. Det är svårt att värdera en sån unik byggnad.

Tror du att du blir av med den?

– Det ska inte vara några problem, frågan är bara hur mycket någon vill betala. Jag får nog vara glad om jag får tillbaka de pengar jag satsat på renovering.

Kan du nämna några summor?

– Med köp och renovering har jag lagt ner nästan två miljoner kronor.

Det är Sven-Erik Larsson, mäklare på Blokk fastighetspartner som fått uppdraget att sälja.

– Jag har aldrig sålt en bunker tidigare. Det finns några tänkbara alternativ till hur den kan användas och vem som kan ha nytta av den. Serverhall ligger väl närmast till hands men huvudsaken är att köparen har intresse för objektet.