Sent på tisdagskvällen kom beskedet om att Stefan Jakobsson drar tillbaka sin kandidatur till riksdagen.

"Det har hela tiden varit min vilja att göra rätt för mig och när det blivit fel har jag begärt att få rätta till det", säger Jakobsson i ett pressmeddelande.

"Trots detta upplever jag att anklagelserna och misstankarna mot mig tar upp utrymme som våra partiföreträdare behöver för att kommunicera vår politik", förklarar han avhoppet med.

SD har hittills sagt att förtroendet för honom skadats men att han får en ny chans. Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge skrev tidigare under dagen till TT att inget nytt finns att kommunicera.

Aftonbladet har i en rad artiklar publicerat uppgifter om att Jakobsson under fyra år i riksdagen åkt taxi för över 300 000 kronor, bland annat ett hundratal gånger mellan hemmet i Sörmland och riksdagen. Det är en sträcka på över åtta mil och kvittona har skickats till riksdagen.

Riksdagsledamöter har rätt att ta taxi i tjänsten när lämpliga allmänna kommunikationer saknas, eller om det finns särskilda skäl. Men Jakobsson har också ett årskort på SJ, betalt av riksdagen.

Tidningen har uppmärksammat att Jakobsson, som är partiets skolpolitiske talesperson och ofta lyfter fram behovet av mer ordning och reda i skolan, vid några tillfällen har låtit riksdagen betala för familjens boende under tjänsteresor. Det är tillåtet att ta med familjen på tjänsteresor, men ett bestämt avdrag ska göras om det sker. Det har Jakobsson inte gjort

Enligt tidningen har han också åkt till en väns svensexa och bröllop och låtit riksdagen betala. En resa till partiledaren Jimmie Åkessons glitterfest i februari i år redovisade han som konferens.

Vid de tillfällena har han begärt traktamente, ersättning för hotellrum och resa från riksdagen, och fått det.

Stefan Jakobsson har sagt till Aftonbladet att han vid varje resa också har haft möten som har att göra med riksdagsuppdraget. Han har, efter granskningen bett att få betala tillbaka en del pengar, bland annat för ett 30-tal taxiresor som han medgett varit privata.

Bland de taxiresor som noterats är en från hemmet till en ishockeymatch, en till en nattklubb och resor till privata fester.

Jakobsson har förklarat det hela med att säga att han trodde att han kunde boka privat via riksdagens taxitjänst.

– Jag trodde på fullaste allvar att man kunde beställa privata resor, säger han till tidningen.

TT har sökt SD:s gruppledare Mattias Karlsson. Till Dagens Nyheter sade han tidigare under dagen att en riksdagsledamot har ett ansvar att sätta sig in i regelverket.

– Men samtidigt när det här uppdagats, har Stefan vidtagit åtgärder och lovat att betala tillbaka varenda krona. Dessutom är han en av våra mest aktiva personer och en väldigt hårt arbetande ledamot. Så vi är beredda att ge honom en ny chans, sade Karlsson.