Berätta om onsdagskvällens föredrag!

– Jag kommer berätta om sju kvinnor, alla giganter inom sina vetenskapsområden. Men tyvärr med det gemensamma ödet att de har hamnat i skugg­an av männen på grund av att de är kvinnor. Jag börjar med den grekiska filosofen Hypatia av Alexandria som levde 350 år före Kristus och berättar sedan fram till nutida kvinnor som Sophie Germain, Marie Curie och Florence Nightingale.

Hur kommer det sig att du uppmärksammar dem?

– Jag är själv kärnfysiker har i hela mitt liv och yrkesliv känt en frustration över att de här framstående kvinnorna glömts bort i historieskrivningen. Det fanns ett hopp att samhället skulle förändra sig i samband med metoo-rörelsen i höstas, men tyvärr kan jag bara konstatera att många fallit tillbaka till gubbväldet. Männen tar för sig och kvinnorna trycks tillbaka, gång på gång.

Till vem vänder sig föredraget?

– Till alla som är nyfikna på att lära sig mer om dessa giganter! Jag kommer inte gräva ner mig i krångliga matematiska termer, men göra mitt yttersta för att publiken ska förstå hur banbrytande de här kvinnornas upptäckter har varit för mänskligheten.

Föreläsningen arrangeras av biblioteket och Föreningen Norden.

usa