Prinskorv, revbensspjäll, dopp i grytan och köttbullar, dessa klassiska julbordsdelikatesser är något som är gott första gången. Men ska vi vara ärliga därefter så äter man mest för att det hör högtiden till. Vill man ha ett litet annorlunda alternativ där fokus ligger på fisken på julbordet och inte på de där feta revbensspjällen kan man alltid besöka havets julbord i Trosa.

Restaurangen ägs av Anton Fröidstedt, Henrik Karlsson och Johan Brunnström. Alla tre brinner för vällagad mat och då i synnerhet havets frukter.

– Det är en klyscha men vi serverar hellre lite mindre rätter där allt är lagat från grunden och håller hög kvalité än att servera massa rätter där en del är halvfabrikat, säger Henrik Karlsson och både Johan Brunnström och Anton Fröidstedt nickar medhållande.

Artikelbild

Nordamerikansk hummer, ostron och en bit sotad lax, det är bara några av de komponenter som finns på julbordet.

På deras julbord finns det en del klassiker för den konservativa som hemrullade köttbullar och griljerad julskinka. Men det är inte där man hittar godsakerna utan det är bland fisken och skaldjuren som de riktiga guldkornen finns.

– Vi har en del sillinläggningar som alltid finns men det är ett visst fokus på skaldjuren. Vi serverar olika sorters skaldjur så klart men lite av det som vi har att välja på är kungskrabba, räkor, nordamerikansk hummer, sedan har vi en skaldjurssoppa som är gjord på blandade skaldjur med en egengjord skaldjursfond som bas, säger Johan Brunnström.

Att fisken skulle få vara i fokus på restaurangens julbord beskriver Henrik Karlsson som helt naturligt, med tanke på den historia som finns i trakten. För snart 15 år sedan tog de tre ägarna över restaurangen från Suzanne Wohlin, hennes pappa ägde Wohlins rökeri och bodområdet i hamnen sålde rökt fisk.

– Det var verkligen toknaturligt och vi tog egentligen över ett arv och alla vi tre gillar verkligen maten från havet. När vi började med det här så var vi ganska så ensamma. Efter sex år eller nått kom alla alternativa julbord men vårt julbord har i grund och botten sett likadant ut sedan 1974, säger Henrik Karlsson.

Artikelbild

Johan Brunnström skär upp små laxbitar.

Att fisken ska ta en större plats på varje enskilds persons julbord tycker restaurangägarna är en självklarhet och enligt dem är möjligheterna oändliga.

– Det finns jättemycket fördelar med mer fisk på julbordet, till att börja med blir man inte lika utslagen eller mätt. Man kan göra hur mycket som helst, exempelvis olika sillinläggningar och det är bra ur en miljövinkel, säger Anton Fröidstedt.

Avslutningsvis, om ni får välja en grej var på ert julbord vad väljer ni då? ni får inte ta samma.

Anton: – Jag är inte i köket utan är chefsommelier, jag väljer vår jul-GT, den består av tanqueray gin nummer tio, kanel och apelsinskal med mycket is och en god tonic.

Johan: – Sjukt svårt, men jag lyfter fram vår Fina fisken-sill med pepparrot, brynt smör och dill.

Henrik: – Den traditionella gravade laxen med hovmästarsås är min go to-grej, det väljer jag.